Суші, як і інші японські страви, стали улюбленою їжею багатьох і в нашій країні. Їх із задоволенням замовляють у ресторанах, оформляють доставку на будинок, а також готують самостійно.
Адже, насправді, приготувати суші дуже просто. Ціна у виробників досить висока. А якщо приготувати їх своїми руками, то виходить набагато дешевше і безпечніше.
Чим же суші відрізняються від ролів (хоча, якщо бути точним, роли це різновид суші. Але вже ми так називаємо)? Суші являють собою грудочку рису, накритий скибочкою риби. Це класичний варіант страви.
Роли – це безліч інгредієнтів, розкладених на аркуші норі з рисом і згорнутих в рулет. Для вегетаріанців також існує безліч рецептів суші з фруктами і овочами.
Сьогодні я підготувала для вас смачну добірку рецептів суші. Вибирайте будь-який, а краще спробуйте кожен!
1. Як приготувати гункани (спайсі) — Рецепт приготування суші
Гункани – це різновид суші. В якості основи виступає грудочку рису, обгорнутий спеціальними водоростями для ролів – норі. В якості начинки можна використовувати рибку, гриби, овочі, ікру і так далі. Спробуйте приготувати їх за цим рецептом. Вам сподобається!
Інгредієнти на одну штуку:
- 25 грам відвареного рису;
- Одна королівська креветка (або будь-яка інша начинка);
- Спайсі-соус (гострий японський соус) або горіховий (також ви можете використовувати й інші соуси, які підходять до суші і ролів);
- Кунжутне насіння;
- Одна десята частина від листа норі.
Приготування:
1.Лист норі акуратно нарізати на 10 частин. Одна частина – одне суші.
2.Підготовлений рис (рецепт правильного приготування ми розглянемо в наступному рецепті) скачати в овал. Щоб він не прилипав до рук, потрібно змочити їх водою. На один виріб йде приблизно 25 грам рису. Загорнути його в аркуш з водоростями. На краю норі покласти трохи рису, щоб з’єднати краї.
Шматок рису по ширині повинен бути менше листа водоростей, щоб кільце з норі потім помістилася і начинка.
3.Креветки відварити і нарізати дрібними шматочками. Покласти на рис. Також ви можете використовувати і інші начинки, щоб урізноманітнити вашу трапезу. Наприклад, салат з маринованої чуки (водорості). Полити соусом на ваш смак. Для креветки хороший спайсі, а для чуки – горіховий соус. Зверху посипати кунжутом.
2. Як варити рис для суші
Щоб ваші суші або роли вийшли дуже смачними не достатньо тільки вибрати начинку і придбати норі. Дуже важливо правильно підготувати рис – це 80% успіху. Він повинен бути досить розсипчастим, але, при цьому, доваренным і клейким. Але і в кашоподібний стан перетворювати його не можна.
Якщо ви зібралися готувати суші, то підготуйте рис за цим рецептом. Він найпростіший і найдієвіший з усіх, які я пробувала на ділі.
Інгредієнти:
- 2 склянки круглого рису (місткістю по 250 мл);
- 600 мл води (2 таких же склянки + 100 мілілітрів);
- Чверть листа норі;
- 120 мілілітрів 3% рисового оцту;
- 10 грам солі;
- Грам 40 цукрового піску.
Приготування:
1.Один з головних секретів ідеальної основи для суші – старанно промити рис. Робіть це до тих пір, поки вода з нього не почне стікати максимально чиста, без каламутності.
2.Чистий рис перекласти в каструльку для варіння. Залити прохолодною водою. Встановити на максимальній потужності полум’я і дочекатися скипання. Після чого, потужність зменшити до мінімальної і прикрити кришкою. Варити 10 хвилин, не піднімаючи кришки і не розмішуючи.
Для якісного приготування рису краще використовувати товстостінну посуд. Так він не пригорить і краще провариться.
3.Через 10 хвилин зніміть каструлю з плити. Перемішувати не треба. Залиште під кришкою ще на 15 хвилин. Можна накрити при цьому каструлю теплим рушником. Тільки не робіть це поблизу відкритого вогню! За цей час рис ще настоїться, стане м’якше і більш розсипчасті.
4.У сотейнику або невеликій каструльці змішати оцет, цукровий пісок і сіль. Чверть норі порвати на 4-6 частини і також надіслати сюди. Встановити на плиті соус і прогріти до температури приблизно 60 градусів. Потрібно постійно помішувати. Так швидше розчинятися піщинки, а водорості віддадуть оцту свій аромат.
5.Рис тепер можна перемішати і перекласти в іншу миску, щоб він швидше охолонув. Залити рис процідженим соусом з оцту і водоростей. Старанно перемішати. Після того, як маса охолоне, можна приступати до приготування суші або ролів.
3. Простий рецепт суші з червоною рибою і огірком
Приготувати такі суші дуже просто. Я пропоную зробити їх за принципом рол – загорнути з допомогою циновки. Всі продукти для цього прості і доступні! Спробуйте!
Інгредієнти:
- Упаковка слабосоленої риби в нарізаному вигляді у вакуумній упаковці;
- 6-8 повний чайних ложок підготовленого рису (рецепт вище);
- Скибочку огірка;
- Майонез на смак;
- Лист норі;
- М’який вершковий сир.
Приготування:
1.Рогожу потрібно обернути плівкою, щоб потім не довелося відмивати її від рису і риби.
2.Першим шаром викласти скибочки червоної риби.
3.Рис відварити за звичним вам рецептом. Рекомендую вам спосіб приготування рису, який ми розглянули вище. Повністю остудити його.
4.На рибу викласти рис, акуратно розрівняти і ущільнити шар.
5.Зверху покласти лист норі. Огірок почистити і нарізати на довгі брусочки.
6.Трохи відступаючи від краю, покласти брусочок огірка, зробити смужку з майонезу і викласти вершковий сир. Від цього ближнього краю згорнути конструкцію в рулет.
7.Його потрібно згортати досить щільно, щоб не залишалося повітря всередині. Але й занадто сильно натискати не потрібно, щоб начинка не виповзав назовні. Коли звернете рол, надайте йому руками форму квадрата.
8.Нарізати на порційні роли потрібно гострим ножем. Щоб рис не приставати до металу, вістря потрібно змочувати прохолодною водою.
4. Домашні суші зі скумбрією
Цей рецепт дуже простий і для нього вам знадобляться найпростіші продукти. Не потрібно бігати по магазинах у пошуках «спеціальної» риби і рису. Рибку ви можете взяти будь-яку свіжу. В даному випадку, це скумбрія. Рис підійде звичайний круглий, який продається в будь-якому магазині.
Інгредієнти:
- 200 грам рису круглозерного;
- Сіль на смак;
- Одна свіжа скумбрія;
- Вода – 250 мілілітрів;
- Норі (за бажанням);
- Рисовий або яблучний оцет – 2 столові ложки для рису і стакан для риби;
- Цукровий пісок – 2 столові ложки.
Приготування:
1.Рибу потрібно обробити на філе. Для цього спочатку потрібно видалити голову і хвіст. Зробити надріз на спинці і розділити її на 2 частини. Використовуйте спеціальний гострий ніж. Після того, як ви приберете всі кісточки, покладіть філе в миску.
2.Філе повинно лежати м’якоттю вгору, одним шаром. Посипати його сіллю, щоб воно було повністю нею покрита. Обтягнути миску плівкою і прибрати в холод мінімум на 4 години.
3.Рис промити дуже старанно. Спочатку це можна робити в мисці, часто зливаючи воду і наливаючи нову. Потім краще робити це в друшляку, щоб переконатися, що вода після крупи залишається прозорою. Потім залишити його на друшляку на годинку, щоб він трохи обсох.
4.Перекласти рис у каструлю. Буде краще, якщо ви виберете товстостінну посуд. Залити водою і дочекатися скипання. Після цього, зменшити полум’я до мінімуму і варити під кришкою, не помішуючи, хвилин 11-12. Але і після цього рис ще не готовий до використання. Його потрібно зняти з плити і залишити, не відкриваючи кришки і не перемішуючи, на чверть години.
5.В окремому посуді змішати 2 столові ложки оцту і стільки ж води. Всипати цукор і чайну ложку солі. Все старанно перемішати до зникнення піщинок.
6.Перекласти рис в миску, залити оцтову суміш і старанно перемішати. Перед використанням, потрібно остудити масу.
7.З риби прибрати сіль і залити склянкою яблучного оцту (3%).Залишаємо на півгодини.
8.Нам знадобиться глибока, невелика миска. Викласти на дно і внутрішні стінки харчову плівку, з запасом. Рибку дістати з оцту, зняти шкірку і, якщо залишилися, видалити кісточки. Викласти вгору м’ясом. Покрити рисом, ущільнити шар.
Вирізати лист норі відповідного розміру і покласти зверху. Накрити кінцями плівки і добре ущільнити. Поставити зверху якусь дощечку або брусок, щоб він не стояв на бортах посуду, а покривав сам рис з норі. Встановити на нього гніт. Наприклад, банку з заготовками або водою. Залишити на 3-5 годин на холоді.
9.Дістати з холодильника. Відкрити плівку і поставити зверху дошку. Перевернути посуд і прибрати її. З майбутніх суші прибрати всю плівку. Нарізати дуже гострим ножем, змоченим в прохолодній воді на порційні шматочки.
5. Суші-онігірі (вид суші) з креветкою і кунжутом
Цей рецепт один з найпростіших і найдоступніших. Заміною креветкам може послужити й інша начинка – риба, чука, ікра або овочі на ваш смак. Спробуйте!
Інгредієнти:
- 230 грам рису;
- 50 грам очищених готових креветок;
- 2 чайні ложки рисового оцту;
- Чверть чайної ложки солі;
- Насіння кунжуту обсмажені;
- Норі на смак.
Приготування:
1.Старанно промити рис, до прозорості рідини. Тепер його потрібно перекласти в каструлю з товстим дном (наприклад, казан) і залити водою у співвідношенні 1:2. Тобто на 230 грам рису знадобиться 460 грам води.
2.Довести до закипання. Потім накрити кришкою і варити 15 хвилин на мінімальній потужності. Зняти з вогню, накрити вафельним рушником, а зверху кришкою. Залишити ще на 15 хвилин.
3.В оцті перемішати сіль, до її розчинення. До рису додати оцет, перемішати і дати настоятися хвилин п’ять.
4.Коли рис охолоне, скачати з нього кулю або надати форму трикутника. Добре ущільнити, щоб він не розвалювався. У середині зробити отвір і занурити туди креветку. «Заховати» її, взявши ще трохи рису і налепив його на суші.
5.Зверху онігірі покрити смужкою з водоростей норі. Посипати кунжутом.
6. Відео — Суші і роли (різновид суші) з
Пропоную вам переглянути це відео. Автор ролика приготує різноманітні роли і суші на ваших очах. Виглядає дуже смачно!
Приємного перегляду!
Любите японську кухню? Я думаю, що її важко не оцінити. Щоб смачно поїсти улюблених суші та ролів, зовсім не обов’язково замовляти столик у дорогому ресторані. Адже приготувати їх досить просто.
Сподіваюся, вам сподобалися сьогоднішні рецепти і ви візьмете їх на замітку. Забирайте їх в соціальні мережі, щоб не втратити!
Успіхів вам! До швидких зустрічей!