Рибу, різноманітні морепродукти, я люблю дуже. Я пробував багато, по різному приготованих страв із цих продуктів і в принципі не пам’ятаю, щоб якесь блюдо мені не подобалося. Так, звичайно, щось смачніше, щось трошки гірше, але всі страви з риби та морепродуктів завжди набагато легше, ніж з м’яса і звичайно набагато корисніше.
У 60-70 роки, хто пам’ятає, були рибні дні і по радіо пояснювали, що це так держава піклується про наше здоров’я. Ось звідти-то і ми з’явилися. Такі здоровенькие і любимо два, три рази в тиждень приготувати що-небудь з риби і не тому, що це корисно, а тому, що це смачно. Сьогодні ми приготуємо кілька страв, які вдома ми готуємо часто, тому що це швидко і смачно.
1. Горбуша, запечена в духовці в листковому тісті
Інгредієнти:
3 порції.
- Риба червона (філе) — 300 р.
- Шпинат — 50-70 р.
- Гриби печериці або шиітаке — 100 р.
- Цибуля ріпчаста — 2 маленьких головки
- Вершкове масло — 50 р.
- Тісто листкове або листково -дріжджове — 300 р.
- Сіль, перець за смаком
Підготувати рибу:
- Філе риби розрізати на 3 частини, розміром 6 х 6 див, завтовшки 1-1,5 см.
- Шматки риби посолити і поперчити.
Приготувати начинку:
1. Гриби порізати на шматочки.
2. Цибулю і шпинат дрібно порізати.
3. На сковороді розігріти вершкове масло, покласти гриби, обсмажити до випарювання рідини.
4. Додати цибулю і шпинат, обсмажити 3-4 хвилини. Сковороду зняти з плити і відставити у бік.
5. Посолити, поперчити за смаком.
Приготування:
1. Тісто нарізати квадратами 8 х 8 див., кожен квадрат розкачати до розміру 15 х 15 див.
2. У центр квадрата кладемо 1/3 начинки, зверху кладемо шматок риби.
3. Краї тіста змащуємо збитим яйцем і з’єднуємо кінці тіста у формі конверта.
Поєднати можна двома способами:
4. по діагоналі або по сторонам (на малюнку вище), кому як подобається.
5. Конверти укладаємо на деко застелений фольгою (взагалі-то можна укласти конверти просто на сухе деко), швом вниз і змастити зверху збитим яйцем.
6. Ставимо в духовку нагріту до 150° на 25-30 хвилин.
7. Вийняти готові рибні конверти і викласти на блюдо.
Риба виходить ніжна, соковита, смачна, пальчики оближеш
Приємного апетиту!.
Горбуша напевно сама не презентабельна, але найчисленніша, і в зв’язку з цим найдешевша риба з породи лососевих на наших ринках. Незважаючи на вищесказане, ця риба дуже смачна, а її корисність не йде ні в яке порівняння з штучно вирощеним норвезьким лососем.
На Далекому Сході вона користується величезною популярністю. Ми готуємо і їмо її в різних видах і солоною, і вареної і смаженої — пареної.
Про горбушу, так і про всю червону рибу Далекого Сходу говорити можна довго. Японці, китайці, корейці без такої риби , як мені здається, взагалі б не вижили, вони її готують віртуозно, але частіше все-таки готують рибу простіше через дорожнечу. Перейдемо до справи.
Хочу вам показати і приготувати разом з вами дуже смачну рибу, за оригінальним рецептом в кисло-солодкому соусі з апельсинів. Звичайно це буде горбуша.
2. Червона риба в духовці в соусі з апельсинів
Інгредієнти:
- Філе червоної риби (горбуші) — 2 шматки по 150-200 р. (на фото ще не розрізаний шматок 380 р.)
- Апельсини — 2 шт.
- Лимон — 1 шт.
- Мед — 1 ст. л.
- Рослинна олія — 1/3 склянки
- Кардамон — 1 ч. л.
- Імбир мелений — 1 ч. л.
- Гірчиця — 2 ч. л.
- Сіль, перець за смаком
- Соус чилі гострий на смак
Приготування:
1. З апельсинів вичавити сік.
2. Лимон розрізати навпіл і вичавити сік з однієї половинки. М’якоть потрапила в чашку з соками, не прибирати.
3. У ємності для маринаду з’єднати: сік половинки апельсинів і лимона, мед, гірчицю, рослинне масло, кардамон, імбир. Все акуратно перемішати і опустити туди філе риби. Маринувати 6-12 год.
4. Вийняти рибу з маринаду. Прибрати з риби надлишки маринаду.
5. Укласти філе риби на решітку, шкірою вниз, посолити, поперчити за смаком.
6. Запікати на грилі 8 — 12 хвилин.
Поки риба запікається в духовці, готуємо соус.
7. Маринад з-під риби виливаємо в сковороду, доводимо до кипіння, кип’ятити 2-3 хвилини.
8. Проціджуємо.
9. Протираємо через сито, знову нагріваємо на сковороді.
10. Додаємо чайну ложку крохмалю, розведену в 2-3 столових ложках холодної, кип’яченої води, виливаємо в маринад, доводимо до кипіння при безперервному помішуванні.
11. Коли соус трошки загусне, зняти з вогню і відставити в тепле місце. При подачі до столу перелити в соусницю.
12. Вийняти рибу з духовки, (я розрізав на два шматки), розкласти на порційні тарілки, гарнірувати салатними листям, помідорами чилі та різаної петрушкою.
13. Полити соусом рибу і обов’язково салат.
Подати до столу білий хліб і гострий соус чилі.
Приємного апетиту!
3. Риба в клярі з борошна
Інгредієнти:
- Риба червона — 250-300 р.
Для кляру:
- Молоко або сметана — 0,5 склянки
- Яйце — 1 шт.
- Борошно — 3 / 4 склянки
- Цибуля — 1 середня головка
- Сіль — 0,5 ч. л.
- Цукор — 1 ч. л.
- Сода — 0,5 ч. л.
- Олія — 0,5 склянки
Підготувати рибу:
Рибу порізати тонкими скибочками або шматочками.
Приготувати кляр:
У глибокій ємності з’єднати молоко, яйце, сіль, соду, цукор і борошно. Все перемішати. Тісто має вийти як на оладки (як густа сметана).
Цибулю почистити і дрібно порізати кубиками, додати в тісто. Все перемішати.
Приготування:
1. На сковороді розігріти 1/4 склянки рослинного масла.
2. Шматки риби опускаємо в кляр і ложкою викладаємо на гарячу сковороду.
3. Обсмажуємо отримані оладки з двох боків до золотистого кольору.
4. Готові оладки викладаємо на паперову серветку, щоб промокнути надлишки масла, на 2-4 хвилини.
Викладаємо оладки на блюдо і подаємо до столу гарячими, хоча і холодні вони смачні.
Ми зазвичай їмо їх з чаєм, овочами. Спеціальний соус не готуємо.
Приємного апетиту!
Ми з вами вже готували кілька страв з риби. Давайте згадаємо трохи схожий на цей, рецепт страви з риби з гарніром з рису і овочами. Чому саме рис? Тому що рис, це найкращий гарнір для риби, хіба що крім овочі. Та й камбала з молодою картоплею теж дуже хороша. В загальному звичайно гарнір може бути будь-який, але я вважаю овочі, рис, картопля, кращими гарнірами для риби.
У процесі приготування рибних страв, окремо варто соус до риби. Одна і та ж риба, буде мати зовсім інший смак, якщо буде під різними соусами. Ось ми з вами вище, готували горбушу під апельсиновим соусом, хіба порівняєш її з просто смаженої горбушею?
Сьогодні ми приготуємо рибу під смачним імбирним соусом.
4. Біла риба під імбирним соусом
2 порції.
Інгредієнти:
- Невелика філе білої риби (ми взяли телапию, можна взяти філе іншої білої риби, бажано жирної, товщиною до 1 см) — 2 шт.
- Оливкова олія або інше рослинне масло — 6 ст. л.
- Часник — 3 зубчики
- Корінь імбиру — 2 ст. л. (нарізаний)
- Помідор середній — 1 шт.
- Кубики курячого бульйону — 0,5 шт.
- Петрушка або кінза — 10 гілочок
- Сіль, білий, чорний перець
- Крохмаль — 1 ч. л.
- Відварений рис — 2 склянки для гарніру
Приготування:
1. На помідорі зробити зверху хрестоподібний надріз, залити окропом, потримати 3-4 хвилини, зняти шкірку, вирізати плодоніжку,
2. Нарізати дрібними кубиками.
3. Імбир, часник почистити і дрібно нарізати кубиками, петрушку дрібно нарізати.
4. У склянку розкришити половину бульонного кубики, залити окропом.
5. В малої ємності розчинити крохмаль двома столовими ложками холодної води, розмішати.
6. Філе білої риби покласти під плівку або в целофановий пакет
7. і кулаком злегка відбити до товщини 0,3-0,5 см. і розрівняти.
8. Плівку зняти, філе посолити поперчити.
9. Духовку нагріти, включити гриль, на деко покласти фольгу і добряче нагріти її в духовці.
За цей час приготувати соус до риби:
10. На сковороді розігріти олію, покласти нарізаний імбир, обсмажувати 1-2 хвилини, додати часник, перемішати, обсмажити ще 1-2 хвилини,
11. додати помідори, перемішати,
12. долити бульйон, довести до кипіння, при необхідності посолити, поперчити,
13. додати петрушку, розведений крохмаль, довести до кипіння і зняти з гарячої плити.
Готуємо рибу:
14. Деко висунути з духовки, фольгу змастити рослинним маслом і відразу ж покласти підготовлене філе.
15. Деко засунути і запікати на грилі рибу 4-5 хвилин, не перевертаючи.
16. Виймаємо рибу, перекладаємо на підігріте блюдо
17. Заливаємо киплячим соусом.
У порційні тарілки розкладаємо рис, зверху кладемо філе однієї риби і щедро поливаємо імбирним соусом.
Риба виходить м’яка і ніжна, просочена запахами імбиру і часнику. Ну дуже смачно.
Приємного апетиту!
5. Відео — Скумбрія в духовці
Приємного апетиту!