Сирна запіканка ― 3 оригінальних рецепта

Ну як обійтися без сирної запіканки. У дитинстві, коли я приїжджав в гості до друга, його бабуся вранці пекла нам сирну запіканку в російської печі. Я не можу вам описати її смак. Це було щось дивовижно повітряне, ніжне. Тануло в роті. З тих пір я її обожнюю.

Скільки ж її видів, не злічити. З чим її тільки не готують. Подивіться мою минулу статтю. Там теж є ну просто неймовірно — смачні рецепти. Перший рецепт там бабушкін, наскільки я пам’ятав, постарався передати його повністю. Вважаю, що це вдалося зробити. Напишіть що ви думаєте.

У цій статті теж дуже смачні, причому оригінальні, пару рецептів. Давайте почнемо готувати.

Меню:

  1. Сирна запіканка з гарбузом без манки, без борошна
  2. Рецепт сирної запіканка з яблуками, родзинками, імбиром у духовці
  3. Відео — Повітряна сирна запіканка
  1. Сирна запіканка з гарбузом без манки, без борошна

Інгредієнти:

Гарбузове тісто:
  • Пюре гарбуза — 500 р.
  • Яйця -2 шт
  • Крохмаль — 2 ст. л.
  • Апельсин — 1 шт.
  • Цукор за смаком.
Сирне тісто:
  • Сир — 500 р.
  • Мак — 30-40 р.
  • Яйця — 2 шт.
  • Крохмаль — 2 ст. л.
  • Цукор — 100 р.
Заливка:
  • Пюре гарбуза — 100 р.
  • Яйце — 1 шт.
  • Сметана — 100 р.
  • Цукор за смаком

Приготування:

1. В першу чергу ми приготуємо гарбуз. Гарбуз миємо, розрізаємо, видаляємо всі нутрощі, плодоніжку. Нарізаємо на великі шматки. Шкірку не обрізаємо. Викладаємо шматки гарбуза на деко шкіркою вниз.

2. Розігріваємо духовку до 190°. Гарбуз в листі накриваємо фольгою. Не треба загортати її разом з листом. Накрийте безпосередньо тільки шматки гарбуза і обтисніть навколо них фольгу. Відправляємо гарбуз в духовку на 40 хвилин.

3. Дістаємо гарбуз через 40 хвилин, знімаємо фольгу, проколюємо кожен шматок в декількох місцях виделкою, щоб краще виходив сік і знову відправляємо в духовку, до повної готовності. Цього разу хвилин на 20-30. Гарбуз починає випускати сік, так от, нам треба, щоб гарбуз була суха і м’яка. Тому точний час визначте самі. Орієнтуйтеся, поки сік не висохне.

4. Тим часом готуємо мак. Мак висипаємо в чашку (у нас пакетики по 20 р., висипаємо 2 пакетика), заливаємо окропом (води приблизно в два рази більше, ніж маку). Добре розмішуємо і ставимо на вогонь, можна поставити в мікрохвильовку. Трошки мак покипел, розмішуємо і знову даємо покипіти. І так кілька разів, поки він добре не розбухне.

Готуємо пюре з гарбуза

5. До цього часу підійшла гарбуз. Даємо їй охолонути і в глибоку чашку відокремлюємо м’якоть від шкірки. Коли відділили всю м’якоть, блендером робимо з нього пюре. Звичайно, можна зробити і вручну, наприклад товкачиком.

6. Пюре у нас повинно вийти 600 р. Тому врахуйте, що коли ви будете брати сиру гарбуз, ви потім видалити всі нутрощі гарбуза, шкурку. Піде сік. Разом вам потрібно брати гарбуз вагою приблизно 1 кг або трохи більше. Якщо залишиться, із задоволенням з’їсте печений гарбуз з цукром.

7. Відкладаємо 100 р. пюре в іншу чашку. Тут точністю до грама не обов’язкова. Тому відкладіть приблизно 1/6 частина від вашого пюре. Ці 100 р. у нас підуть на заливку, а 500 р. на тісто.

Починаємо готувати тісто

Тісто у нас буде двох видів, з гарбуза і з сиру.

8. Спочатку робимо сирне тісто. Сир викладаємо в глибоку чашку, вбиваємо до нього 2 яйця, додаємо 100 р. цукру і все розбиваємо блендером в однорідну масу без грудочок. Додаємо в отриману масу мак. Мак ми перед ці зварили, він добре розбухнув і висушили, переклавши кілька разів з вже мокрого паперового рушника на сухе.

9. Додаємо до сиру з маком пару столових ложок крохмалю. Крохмаль можна взяти картопляний або кукурудзяний. Якщо немає крохмалю можна замінити борошном. Все розмішуємо в однорідну масу. Це вже можна зробити ложкою. На цьому, перше тісто готове.

10. Робимо друге тісто. У гарбузове пюре вбиваємо пару яєць, додаємо 2-3 столові ложки цукру (якщо гарбуз не солодка, можете покласти побільше, якщо солодка — поменше). Все розмішуємо.

11. З апельсина знімаємо на дрібній тертці цедру (знімайте тільки жовту частину) і відправляємо її до пюре.

12. Додаємо до них теж пару ложок крохмалю. Добре розмішуємо.

13. Ну ось, два тесту ми вымесили. Потрібно порівняти консистенції гарбузового і сирного тіста. Вони повинні бути однакові. Якщо сирне вийшло густіше, можна розбавити додавши трішки сметани. Або в більш рідке гарбузове тісто можна додати крохмалю.

Готуємо форму

14. Застеляємо дно пергаментним папером, наливаємо трохи олії і щіткою розрівнюємо рівномірно по всій формі. Не забувайте гарненько промащувати і боки форми. Діаметр форми беремо невеликий, 22-24 див.

15. Включаємо заздалегідь духовку на 190°.

16. Починаємо наповнювати форму тестом. Два тесту будемо викладати по черзі. Спочатку викладаємо столову ложку сирного тіста. На неї столову ложку гарбузового тіста.

17. Зверху знову ложку сирного і знову ложку гарбузового.

18. Можете не намагатися укласти якось рівно або точно в центр. не бійтеся, якщо де-то капніть тестом. Це все не страшно. Ви потім зрозумієте чому, коли все заповніть. І так по черзі, по одній ложці викладаємо все тісто і воно розтікається по всій формі.

19. Трошки форму крутнули, не піднімаючи зі столу, щоб тісто краще розійшлося по формі і ставимо в духовку приблизно на 1 годину.

Робимо заправку

20. У відставлені 100 г гарбузового пюре додаємо 100 р. сметани і цукор за смаком. Вбиваємо одне яйце. Всі добре розмішуємо.

21. Минула година, дістаємо запіканку з духовки. Пробуємо на готовність як звичайне тісто, дерев’яної шпажкою. Якщо при протыкании їй в двох — трьох місцях тесту на шпажці не залишається, значить пропеклося нормально.

22. Приготовану заливку виливаємо на тісто. При необхідності розрівнюємо, хоча вона у нас вийшла рідкою і сама розлилася рівномірно по тесту.

23. Ставимо запіканку знову в духовку на 10, максимум 15 хвилин.

24. Виймаємо з духовки і даємо повністю охолонути. Коли вона охолоне, виймаємо її з форми.

Наша сирно — гарбузова запіканка в духовці готова. яка ж гарна вона вийшла.

Відрізаємо шматочок. Подивіться, яка красива всередині і дуже смачна і корисна.

Приємного апетиту!

  1. Рецепт сирної запіканка з яблуками, родзинками, імбиром у духовці

Інгредієнти:

  • Сир — 500 р.
  • Яйця — 4 шт.
  • Манна крупа — 75 р.
  • Розпушувач — 0,5 ч. л.
  • Ванільний цукор — 1 пакетик
  • Сік і цедра половини лимона
  • Горіхи — 50 р.
  • Тертий імбир — 0,5 ч. л.
  • Родзинки — 75 р.
  • Яблука — 3 шт.
  • Панірувальні сухарі
  • Цукор за смаком
  • Кориця за смаком

Приготування:

1. Сир викладаємо в глибоку чашку і розтираємо товкачиком. Можна це зробити через сито або блендером. Додаємо в сир цукор за смаком 2-4 столових ложки. Додаємо до сиру манку. Додаємо ванільний цукор. Натираємо цедру половинки лимона, тільки жовту частину, на дрібній тертці. Продовжуємо перетирати.

2. Беремо 2 ємності і відокремлюємо жовтки яєць від білків. Яйця повинні бути холодними, з холодильника. Жовтки додаємо до сиру, а білки будемо збивати пізніше.

3. Жовтки розтираємо з сиром. Додаємо розпушувач. Розмішуємо до однорідної маси і відставляємо в сторону. Нехай маса відпочине.

Готуємо начинку

4. У яблук видаляємо серцевину з насінням і плодоніжку. Нарізаємо яблука не товстими скибочками. Половинки одного яблука залишаємо для прикраси. Нарізаємо залишену половинку такими ж скибочками в окрему чашку. Всі яблука необхідно скропити лимонним соком, щоб вони не темніли.

5. В основну масу яблук додаємо родзинки, горіхи. Посипаємо трохи корицею (за бажанням) і натираємо на дрібній тертці, попередньо очистивши, трохи кореня імбиру, приблизно 1/2 чайної ложки. Все перемішуємо.

Хочу зауважити, ви можете додавати інгредієнти за своїм бажанням. Деякі можна взагалі не додавати. Але у вас може вийти не зовсім ця запіканка, а своя. Що теж буде смачно.

6. У білки додаємо трохи лимонного соку. Збиваємо білки в два етапи. Перший етап збиваємо пишну піну на невеликій швидкості. Потім збільшуємо швидкість і доводимо до меренги (меренга — збитий білок з цукром запікається в духовці). Тобто до стану, коли збита маса не випадає з ємності.

7. Білки акуратно вмішуємо в сирну масу, щоб вони не осіли , рухами зверху і по колу вниз. Робимо це частинами, в два, три прийоми.

Готуємо форму і запікаємо

8. Готуємо форму. Форму змащуємо вершковим маслом, не забуваємо боки і посипаємо панірувальними сухарями.

9. Викладаємо на дно половину начинки, зверху викладаємо половину сирної маси. Третім шаром викладаємо залишилася начинку і залили залишилася сирною масою.

10. Поверх сиру в ланцюжок викладаємо нарізану часточками половину яблука, яку ми залишали для прикраси, посипаємо його корицею за смаком, поруч довільно викладаємо трохи родзинок і відправляємо в духовку на 45 хвилин при температурі 180°

11. Після того, як вимкнули духовку, ми залишили запіканку в духовці ще на 15 хвилин.

12. Виймаємо запіканку з духовки, майже відразу ж вона опадає. Але це завжди так трапляється з сиром. Він має таку властивість, опадати після духовки. Даємо запіканці охолонути.

13. Закриваємо форму стравою, перевертаємо форму і запіканка виявляється на блюді. Але так як вона у нас зупинилася на верхню частину, треба ще раз накрити стравою, вже тим, на якому будемо подавати і знову перевернути.

Ну ось все в порядку. запіканка готова і вже на блюді. Терміново пробуємо.

Приємного апетиту!

  1. Відео — Повітряна сирна запіканка

Приємного апетиту!