Риба в духовці — як смачно і просто запекти рибу

Рибу, різноманітні морепродукти, я люблю дуже. Я пробував багато, по різному приготованих страв із цих продуктів і в принципі не пам’ятаю, щоб якесь блюдо мені не подобалося. Так, звичайно, щось смачніше, щось трошки гірше, але всі страви з риби та морепродуктів завжди набагато легше, ніж з м’яса і звичайно набагато корисніше.

У 60-70 роки, хто пам’ятає, були рибні дні і по радіо пояснювали, що це так держава піклується про наше здоров’я. Ось звідти-то і ми з’явилися. Такі здоровенькие і любимо два, три рази в тиждень приготувати що-небудь з риби і не тому, що це корисно, а тому, що це смачно. Сьогодні ми приготуємо кілька страв, які вдома ми готуємо часто, тому що це швидко і смачно.

1. Горбуша, запечена в духовці в листковому тісті

Інгредієнти:

3 порції.

  • Риба червона (філе) — 300 р.

  • Шпинат — 50-70 р.
  • Гриби печериці або шиітаке — 100 р.
  • Цибуля ріпчаста — 2 маленьких головки
  • Вершкове масло — 50 р.

  • Тісто листкове або листково -дріжджове — 300 р.
  • Сіль, перець за смаком
Підготувати рибу:

  • Філе риби розрізати на 3 частини, розміром 6 х 6 див, завтовшки 1-1,5 см.
  • Шматки риби посолити і поперчити.
Приготувати начинку:

1. Гриби порізати на шматочки.

2. Цибулю і шпинат дрібно порізати.

3. На сковороді розігріти вершкове масло, покласти гриби, обсмажити до випарювання рідини.

4. Додати цибулю і шпинат, обсмажити 3-4 хвилини. Сковороду зняти з плити і відставити у бік.

5. Посолити, поперчити за смаком.

Приготування:

1. Тісто нарізати квадратами 8 х 8 див., кожен квадрат розкачати до розміру 15 х 15 див.

2. У центр квадрата кладемо 1/3 начинки, зверху кладемо шматок риби.

3. Краї тіста змащуємо збитим яйцем і з’єднуємо кінці тіста у формі конверта.

Поєднати можна двома способами:

4. по діагоналі або по сторонам (на малюнку вище), кому як подобається.

5. Конверти укладаємо на деко застелений фольгою (взагалі-то можна укласти конверти просто на сухе деко), швом вниз і змастити зверху збитим яйцем.

6. Ставимо в духовку нагріту до 150° на 25-30 хвилин.

7. Вийняти готові рибні конверти і викласти на блюдо.

Риба виходить ніжна, соковита, смачна, пальчики оближеш

Приємного апетиту!.

Горбуша напевно сама не презентабельна, але найчисленніша, і в зв’язку з цим найдешевша риба з породи лососевих на наших ринках. Незважаючи на вищесказане, ця риба дуже смачна, а її корисність не йде ні в яке порівняння з штучно вирощеним норвезьким лососем.

На Далекому Сході вона користується величезною популярністю. Ми готуємо і їмо її в різних видах і солоною, і вареної і смаженої — пареної.

Про горбушу, так і про всю червону рибу Далекого Сходу говорити можна довго. Японці, китайці, корейці без такої риби , як мені здається, взагалі б не вижили, вони її готують віртуозно, але частіше все-таки готують рибу простіше через дорожнечу. Перейдемо до справи.

Хочу вам показати і приготувати разом з вами дуже смачну рибу, за оригінальним рецептом в кисло-солодкому соусі з апельсинів. Звичайно це буде горбуша.

2. Червона риба в духовці в соусі з апельсинів

Інгредієнти:

  • Філе червоної риби (горбуші) — 2 шматки по 150-200 р. (на фото ще не розрізаний шматок 380 р.)
  • Апельсини — 2 шт.
  • Лимон — 1 шт.
  • Мед — 1 ст. л.
  • Рослинна олія — 1/3 склянки
  • Кардамон — 1 ч. л.
  • Імбир мелений — 1 ч. л.
  • Гірчиця — 2 ч. л.
  • Сіль, перець за смаком
  • Соус чилі гострий на смак

Приготування:

1. З апельсинів вичавити сік.

2. Лимон розрізати навпіл і вичавити сік з однієї половинки. М’якоть потрапила в чашку з соками, не прибирати.

3. У ємності для маринаду з’єднати: сік половинки апельсинів і лимона, мед, гірчицю, рослинне масло, кардамон, імбир. Все акуратно перемішати і опустити туди філе риби. Маринувати 6-12 год.

4. Вийняти рибу з маринаду. Прибрати з риби надлишки маринаду.

5. Укласти філе риби на решітку, шкірою вниз, посолити, поперчити за смаком.

6. Запікати на грилі 8 — 12 хвилин.

Поки риба запікається в духовці, готуємо соус.

7. Маринад з-під риби виливаємо в сковороду, доводимо до кипіння, кип’ятити 2-3 хвилини.

8. Проціджуємо.

9. Протираємо через сито, знову нагріваємо на сковороді.

10. Додаємо чайну ложку крохмалю, розведену в 2-3 столових ложках холодної, кип’яченої води, виливаємо в маринад, доводимо до кипіння при безперервному помішуванні.

11. Коли соус трошки загусне, зняти з вогню і відставити в тепле місце. При подачі до столу перелити в соусницю.

12. Вийняти рибу з духовки, (я розрізав на два шматки), розкласти на порційні тарілки, гарнірувати салатними листям, помідорами чилі та різаної петрушкою.

13. Полити соусом рибу і обов’язково салат.

Подати до столу білий хліб і гострий соус чилі.

Приємного апетиту!

3. Риба в клярі з борошна

Інгредієнти:

  • Риба червона — 250-300 р.
Для кляру:

  • Молоко або сметана — 0,5 склянки
  • Яйце — 1 шт.
  • Борошно — 3 / 4 склянки
  • Цибуля — 1 середня головка
  • Сіль — 0,5 ч. л.
  • Цукор — 1 ч. л.
  • Сода — 0,5 ч. л.
  • Олія — 0,5 склянки

Підготувати рибу:

Рибу порізати тонкими скибочками або шматочками.

Приготувати кляр:

У глибокій ємності з’єднати молоко, яйце, сіль, соду, цукор і борошно. Все перемішати. Тісто має вийти як на оладки (як густа сметана).

Цибулю почистити і дрібно порізати кубиками, додати в тісто. Все перемішати.

Приготування:

1. На сковороді розігріти 1/4 склянки рослинного масла.

2. Шматки риби опускаємо в кляр і ложкою викладаємо на гарячу сковороду.

3. Обсмажуємо отримані оладки з двох боків до золотистого кольору.

4. Готові оладки викладаємо на паперову серветку, щоб промокнути надлишки масла, на 2-4 хвилини.

Викладаємо оладки на блюдо і подаємо до столу гарячими, хоча і холодні вони смачні.

Ми зазвичай їмо їх з чаєм, овочами. Спеціальний соус не готуємо.

Приємного апетиту!

Ми з вами вже готували кілька страв з риби. Давайте згадаємо трохи схожий на цей, рецепт страви з риби з гарніром з рису і овочами. Чому саме рис? Тому що рис, це найкращий гарнір для риби, хіба що крім овочі. Та й камбала з молодою картоплею теж дуже хороша. В загальному звичайно гарнір може бути будь-який, але я вважаю овочі, рис, картопля, кращими гарнірами для риби.

У процесі приготування рибних страв, окремо варто соус до риби. Одна і та ж риба, буде мати зовсім інший смак, якщо буде під різними соусами. Ось ми з вами вище, готували горбушу під апельсиновим соусом, хіба порівняєш її з просто смаженої горбушею?

Сьогодні ми приготуємо рибу під смачним імбирним соусом.

4. Біла риба під імбирним соусом

2 порції.

Інгредієнти:

  • Невелика філе білої риби (ми взяли телапию, можна взяти філе іншої білої риби, бажано жирної, товщиною до 1 см) — 2 шт.

  • Оливкова олія або інше рослинне масло — 6 ст. л.
  • Часник — 3 зубчики
  • Корінь імбиру — 2 ст. л. (нарізаний)
  • Помідор середній — 1 шт.
  • Кубики курячого бульйону — 0,5 шт.
  • Петрушка або кінза — 10 гілочок
  • Сіль, білий, чорний перець
  • Крохмаль — 1 ч. л.
  • Відварений рис — 2 склянки для гарніру

Приготування:

1. На помідорі зробити зверху хрестоподібний надріз, залити окропом, потримати 3-4 хвилини, зняти шкірку, вирізати плодоніжку,

2. Нарізати дрібними кубиками.

3. Імбир, часник почистити і дрібно нарізати кубиками, петрушку дрібно нарізати.

4. У склянку розкришити половину бульонного кубики, залити окропом.

5. В малої ємності розчинити крохмаль двома столовими ложками холодної води, розмішати.

6. Філе білої риби покласти під плівку або в целофановий пакет

7. і кулаком злегка відбити до товщини 0,3-0,5 см. і розрівняти.

8. Плівку зняти, філе посолити поперчити.

9. Духовку нагріти, включити гриль, на деко покласти фольгу і добряче нагріти її в духовці.

За цей час приготувати соус до риби:

10. На сковороді розігріти олію, покласти нарізаний імбир, обсмажувати 1-2 хвилини, додати часник, перемішати, обсмажити ще 1-2 хвилини,

11. додати помідори, перемішати,

12. долити бульйон, довести до кипіння, при необхідності посолити, поперчити,

13. додати петрушку, розведений крохмаль, довести до кипіння і зняти з гарячої плити.

Готуємо рибу:

14. Деко висунути з духовки, фольгу змастити рослинним маслом і відразу ж покласти підготовлене філе.

15. Деко засунути і запікати на грилі рибу 4-5 хвилин, не перевертаючи.

16. Виймаємо рибу, перекладаємо на підігріте блюдо

17. Заливаємо киплячим соусом.

У порційні тарілки розкладаємо рис, зверху кладемо філе однієї риби і щедро поливаємо імбирним соусом.

Риба виходить м’яка і ніжна, просочена запахами імбиру і часнику. Ну дуже смачно.

Приємного апетиту!

5. Відео — Скумбрія в духовці

Приємного апетиту!