Барбекю — рецепти смачного, зажареного по-особливому, мяса

М’ясо-барбекю або шашлик ми готуємо дуже часто. Особливо зараз, коли погода так і манить виїхати за місто і посмажити м’яса на вугіллі. Це дуже смачно.

Напевно, у багатьох родинах це не просто поїдання м’яса з багаття, але і своєрідна традиція зібрати всіх разом у веселій компанії. Аромат багаття і смаженого м’яса, свіже повітря, сімейна атмосфера або весела вечірка – це те, що ми чекаємо на всю зиму.

М’ясо барбекю відрізняється від м’яса-гриль тим, що його обов’язково потрібно маринувати перед приготуванням. Зазвичай маринують його довго, щонайменше 3 години. А в ідеалі залишити його на ніч до пікніка.

Але якщо часу на це обмаль, можна просто приготувати до нього соус барбекю, який додасть йому особливий аромат. Головними його інгредієнтами можуть послужити мелену каву або копчена паприка, наприклад. Ці та інші рецепти смачного барбекю ми розглянемо сьогодні.

У цій статті я підібрала для вас різні варіанти приготувати соковите барбекю. Безліч маринадів можна застосувати до яловичини, свинини або курки. Забирайте рецепти собі в соціальні мережі, адже сезон барбекю можна вважати відкритим!

1. Барбекю з свинини в кисло-солодкому соусі на мангалі

Дуже смачне і соковите м’ясо в пікантному гірчично-медовому соусі. Виходить неймовірно смачно. Для такого маринаду підійде і інше м’ясо. Рекомендую спробувати!

Інгредієнти:

  • Шматок свинячої шиї (або 5 свинячих стейків);
  • 4 столові ложки меду;
  • 5 столових ложок соєвого соусу;
  • Чайна ложка солодкої паприки;
  • Гострий червоний перчик на смак;
  • Столова ложка домашньої гірчиці;
  • 4-6 часточок часнику, залежно від розміру;
  • Сіль і мелений чорний перець на смак.

Приготування:

1.М’ясо промити і обсушити від крапель води. Якщо ви використовуєте заморожену, то потрібно повністю його розморозити. Нарізати на стейки, товщиною близько 2 сантиметрів.

2.З’єднати всі інші продукти за списком. Часник для цього потрібно пропустити в пресі або протерти на дрібній тертці. Старанно перемішати. Сіль додавайте з урахуванням того, що соєвий соус і так вже досить солоний.

3.У каструлі або іншій мисці з високими бортами і плоским дном, розкласти м’ясні шматки. Спочатку покладіть парочку. Змастити їх соусом з усіх сторін.

4.Шматочки складати шарами один на одного, щоб вони лежали прямо і була рівномірно покриті маринадом. Накрити кришкою і прибрати в холод мінімум на 5 годин. Якщо ви запланували пікнік завчасно, можете замаринувати з вечора і залишити до самого виїзду на природу.

5.У мангал розкласти дрова і підпалити їх. Вони повинні повністю прогоріти, до стану тліючих жаринок. Зверху помістити грати, наприклад, від спеціальної сітки для барбекю. Розкласти зверху наші шматочки. Маринад з каструльки залиште, він нам ще знадобиться.

6.Залишити на 1-2 хвилини, а потім перевернути і смажити ще пару хвилин з іншого боку. Таким чином, ми «запечатаем» поверхню і весь дорогоцінний сік залишиться всередині кожного шматочка.

7.По мірі перевертання, кожну сторону потрібно змащувати маринадом від м’яса, який залишився в каструлі. Періодично шматки потрібно перевертати, щоб мяско не підгоріло. Готується воно хвилин 15, в залежності від жару вугілля.

Як варіант, та цієї ж решітці можна приготувати овочі гриль і подати їх до свинини!

2. Крильця барбекю в духовці

Буває таке, що виїхати на природу немає можливості. Наприклад, почався дощ або просто вам захотілося соковитих крилець барбекю серед зими. Це не привід відмовляти собі в цю смакоту. Адже можна приготувати їх у духовці.

Цей спосіб мені подобається ще й тим, що маринувати крильця не потрібно. Тобто, якщо несподівано захотілося барбекю прямо зараз, можна приготувати їх відразу. А пікантності, властивої м’яса-барбекю додасть копчена паприка.

Інгредієнти:

  • 2,5 кілограма курячих крил;
  • Сіль на смак;
  • 300 грам кетчупу;
  • Чайна ложка гранульованого часнику;
  • 10 грам пісного масла;
  • Половина чайної ложки червоного меленого гострого перчика;
  • 15 грам гірчиці домашньої;
  • Чайна ложка сушеної зелені (можна замінити свіжою);
  • Чайна ложка коричневого цукру;
  • 2 чайні ложки копченої меленої паприки.

Приготування:

1.Крильця обов’язково повинні бути розморожені. Їх потрібно промити і обсушити від крапель води.

2.У крилець зрізати першу фалангу. А інші дві розділити один від одного. Також зрізати все зайве, що могло б перешкодити смаженні – звисаюча шкіра або неакуратно стирчать кістки. Деко вистелити фольгою і розкласти м’ясо рівним шаром.

3.Відправити лист в піч, напружену до 225 градусів на 25 хвилин. Включивши режим конвекції.

4.Поки підсмажується м’ясо, можна підготувати соус. Для цього потрібно змішати всі продукти за списком між собою, до однорідності.

5.На кожне крильце нанести ложкою щедру порцію соусу. Потім його потрібно старанно розмазати силіконової пензликом, намагаючись промазати кожен куточок. Перевертати їх не потрібно. Досить добре обмазати їх з трьох сторін.

6.Повернути деко в піч і на температурі 220 градусів випікати їх, переключивши режим на «верх-низ», хвилин 15.

На готових шматочки курки не повинно залишатися соусу на поверхні. Якщо ви доторкнетеся до шматочку пальцем, то на ньому не залишиться рідкого соусу.

7.Готові шматочки можна перекладати на тарілку для подачі і нести до столу. Вони відмінно поєднуються з овочами або яким-небудь чудовим соусом.

Приємного апетиту!

3. Рецепт барбекю з яловичини в соєвому соусі

Для цього рецепта вам знадобиться мінімальний набір продуктів. Таким же чином ви можете приготувати і інше мяско – курку, свинину або баранину. Виходить дуже смачно і соковито.

Інгредієнти:

  • Півтора кілограма яловичини (вирізка);
  • Їдальня ложка цукрового піску;
  • Велика голівка часнику;
  • 150 мл соєвого соусу;
  • Спеції на смак.

Приготування:

1.Шматок м’яса старанно промити і обсушити від крапель води. Зрізати всі надмірності – жили, плівки і так далі. М’ясо до моменту обробки має бути повністю розморожено.

2.Нарізати його на шматочки, товщиною не більше 1-2 сантиметрів. Так воно швидше і якісніше промаринується. Нарізати м’ясо потрібно виключно проти волокон.

3.Соєвий соус налити по містку миску. Сюди ж додати цукор. Саме він підкреслить солоність соусу і додасть дуже яскравий смак. Його, до речі, можна замінити медом. Сюди ж пропустити через прес очищений часник. Перемішати до розчинення піщинок. На ваш розсуд можна додати трохи приправи до м’яса. Але це необов’язково.

4.В отриману суміш перекласти шматочки яловичини і старанно перемішати, щоб кожен скибочку наситився маринадом. Відправити в холод мінімум на 3 години. Якщо є більше часу, то краще залишити на довше, хоч на всю ніч.

5.Розкласти шматки на решітці одним шаром і відправити на жар. Залежно від ступеня спека, потрібно підсмажити їх з двох сторін по 1-2 хвилини. Це посприяє своєрідною «закупорки» м’яса і цінний сік не витече з шматка.

Щоб вугілля не розгорялися і добре тримали жар, можна присипати їх сіллю!

6.Смажити потрібно мяско буквально 15 хвилин, в залежності від жару, часто перевертаючи решітку.

Приємного апетиту!

4. Стейк з яловичини в кавовому соусі барбекю на домашньому грилі

Якщо захотілося соковитого стейку барбекю прямо зараз і зовсім не хочеться чекати маринування м’яса, можете приготувати його за цим рецептом, якщо у вас є домашній гриль. Готується дуже швидко, а виходить неймовірно смачно.

Інгредієнти:

  • Велика цибулина;
  • Половина головки великого часнику;
  • Перець чилі на смак;
  • Грам 70 вершкового масла;
  • Столова ложка меленої кави;
  • Чайна ложка коричневого цукру;
  • Столова ложка кетчупу;
  • Половина чарки бальзамічного оцту;
  • 2 стейка (напівфабрикат або власної нарізки);
  • Трохи оливкової олії;
  • Сіль і перчик на смак.

Приготування:

1.Перемолоти В блендері очищений цибулю, часник і перчик чилі.

2.У сотейнику розтопити вершкове масло, відправити сюди цибульно-часникову масу. Обсмажити до рум’яності. Всипати каву, цукровий пісок і розмішати. Додати кетчуп і влити оцет. Старанно помішуючи, проваріть суміш до загустіння.

3.Шматочки м’яса поперчити з двох сторін і полити невеликою кількістю масла.

4.Загострити гриль у високому режимі. Викласти шматки на решітку.

5.Накрити зверху і смажити на цьому ж режимі 3 хвилини. Потім м’ясо трохи посолити на смак. Поставити середній нагрів і знову накрити кришкою. Смажити приблизно 5 хвилин. Ступінь прожарювання можете регулювати самі.

6.Тепер м’яса знадобиться ще близько 10 хвилин. При подачі полити кавовим соусом.

Приємного апетиту!

5. Відео — Барбекю. Готуємо смачно і правильно

Чи знаєте ви основні секрети справжнього барбекю? Насправді, їх не мало. Щоб мяско вийшло підсмажений, але, в той же час, соковитим, потрібно знати кілька моментів. Автор цього ролика – фахівець в області барбекю. Він і розповість вам, як посмажити найсмачніше м’ясо на грилі.

Приємного перегляду!

В дачний сезон практично з кожної ділянки можна почують чудовий запах смаженого м’яса. Зазвичай, цей процес беруть на себе чоловіки. Практично у кожного є свій рецепт і секретний інгредієнт ідеального барбекю. Жінкам залишається тільки приготувати салат до м’яса та інші ласощі для пікніка.

Виїзд на природу – це не тільки привід смачно і ситно поїсти. Це ще й особлива атмосфера маринування м’яса, розведення багаття, підготовки вугілля, смаження шашлику, приготування овочевих салатів до нього і так далі. А поки м’ясо готується, можна просто насолодитися природою і свіжим повітрям.

Сподіваюся, вам сподобалися сьогоднішні рецепти. Раджу спробувати кожен. Адже на дворі весна і не посмажити мяско на природі просто неможливо. Забирайте статтю собі в соціальні мережі, щоб рецепти смачного барбекю завжди були під рукою, коли вони вам знадобляться!

Успіхів вам! До швидких зустрічей!