Риба під овочевим маринадом – таке смачне блюдо, яке незаслужено забувається. Багато хто пам’ятає його з часів СРСР. Тоді воно користувалося особливою популярністю, адже продукти, для її приготування, були прості і доступні.
Зараз, коли вже немає дефіциту вибору продуктів, ми трохи «розпещені» достатком нових страв: Червона риба в духовці, запечений в духовці короп, навіть суші і багато чого іншого.
Я пропоную освіжити пам’ять і віддатися ностальгії за минулим. Одним словом, приготувати смачну і корисну рибу під маринадом. Це блюдо можна приготувати з вечора, звільнивши собі на завтра час для приготування обіду або вечері.
1. Минтай під маринадом в мультиварці з помідорами та цибулею
Минтай – доступна, але дуже корисна і смачна риба. З неї можна приготувати безліч страв. Наприклад, рибу під овочевим соусом. Пропоную зробити це в мультиварці.
Інгредієнти:
- 3 тушки минтая середнього розміру;
- Сіль на смак (1,5 чайні ложки для риби і стільки ж для маринаду);
- 2 великі цибулини;
- 3 стиглих помідора (можна навіть перестиглих);
- Чайна ложка дев’яти процентного оцту;
- 3 середніх морквини;
- Половина чайної ложки цукрового піску;
- 1-2 лаврушки;
- Мелений чорний або червоний перець на смак;
- Горошини перцю і гвоздика на смак;
- Трохи борошна;
- Пісне масло.
Приготування:
1.Рибу потрібно попередньо підготувати. Спочатку відрізати голову, хвіст і плавники. Розпороти черевце і випатрати. Зчистити чорні плівки. Зараз в магазинах можна купити готові тушки. Старанно промити і обсушити паперовим рушником.
2.Нарізати на порційні шматки середнього розміру, як зазвичай ви ріжете рибу на смаження. Натерти кожен шматок сіллю. На 3 риби піде приблизно півтори чайні ложки солі.
3.В мультиварці, в режимі «Смаження» розжарити олію. Воно має повністю покрити дно чаші мультиварки. Тепер кожен шматочок минтая обваляти старанно в борошні з усіх сторін і відправити в киплячу олію. Підсмажити їх по 7 хвилин з кожного боку.
4.Поки готується риба, займемося овочами. Цибулю потрібно почистити, нарізати на 4 частини, а потім тонкими чверть-пластинками. Моркву теж очистити, помити, обсушити і натерти теркою. Можна використовувати звичайну тертку або для корейських овочів. Помідори помити, нарізати шматочками і подрібнити блендером. Також можна замінити цю процедуру натиранням на тертці.
Якщо ви не хочете бачити в маринаді шматочків томатної шкурки, можна попередньо їх очистити. Для цього потрібно зробити не глибокий хрестоподібний надріз на кожному помідорі, а потім залити їх окропом на 0.5-1 хвилину. Потім їх буде легко очистити.
5.Минтай прибрати на тарілку, щоб він трохи охолов. В тому ж маслі, де смажилася риба, обсмажити спочатку цибулю з морквою, 7 хвилин, помішуючи при цьому кілька разів. Потім залити томатне пюре і все старанно розмішати. Коли маса закипить, додати лаврушку, горошини перцю, парасольки гвоздики. Також потрібно посолити і всипати цукровий пісок. Можна додати меленого перцю. Влити оцет і знову все перемішати.
6.У підготовлений маринад відправити раніше обсмажену рибу. Поглибити кожен шматочок в масу. Вимкнути режим «Смаження» та встановити «Мультиповар» на 100 градусів. Якщо такої функції немає, підійде «Гасіння». Час роботи режиму – 20 хвилин. За цей час не потрібно відкривати кришку. Просто натисніть кнопку старт і залиште мультиварку в спокої.
7.Готову страву можна їсти і в гарячому, і в охолодженому вигляді.
2. Тріска під овочевим маринадом зі сметаною і томатною пастою
Простий рецепт цієї страви. Від класичного відрізняється додаванням сметани і подальшим гасінням в духовці. Виходить дуже смачно.
Інгредієнти:
- 400-500 р. тріски
- 3 чайні ложки томатної пасти;
- Сіль на смак
- Трохи борошна
- Пісне масло
- 300 грам цибулі-порею або звичайного ріпчастої
- 300 грам моркви
- 4 повні столові ложки сметани
- Сіль, перець, спеції на смак
Приготування:
1.Рибу розморозити, якщо потрібно і очистити від всього непотрібного. По-перше, якщо вона у вас не підготовлена, потрібно почистити її, зрізати голову, хвіст і плавники. Випатрати, промити зсередини і зовні. Після чого промокнути паперовим рушником, для видалення непотрібної вологи.
2.Нарізати її на порційні шматки, як зазвичай ви ріжете рибку на смаження. У сковороді розжарити олію. Кожен шматок риби просолити. А потім перевалять в борошні. Відправити в киплячу олію і обсмажити до рум’яності. До повної готовності доводити не потрібно. Перекласти в миску.
3.Цибулю нарізати кружечками або півкільцями. Моркву почистити, натерти теркою. Підсмажити до м’якості на пісному маслі. Сметану перемішати з томатною пастою. Долити 50 грам води. Залити масу до овочів, перемішати, посолити і приправити. За бажанням, можна всипати трохи цукру (1-2 щіпки). Також ви можете додати лаврушку і горошини перцю. Згасити 5-7 хвилин.
4.Рибу викласти на деко або форму для випікання одним шаром. Якщо вся не поміщається, можна викласти у два шари і кожний рівномірно залити овочевим маринадом. Духовку нагріти до 200 градусів.
5.Рибу накрити фольгою або жароміцної кришкою. Відправити в духовку приблизно на 40 хвилин. Подавати можна відразу або попередньо охолодити – як вам завгодно.
3. Класичний рецепт риби під маринадом
Класичний варіант такої страви являє собою попередньо підсмажені шматочки риби. Покриті овочевий шубою і охолоджені під таким маринадом мінімум 4 години. Тоді риба добре просочується овочами, а вони – рибою. Виходить дуже смачно!
Інгредієнти:
- Кілограм минтая (потрошеного, без голови і хвоста);
- 4 столові ложки олії;
- 3 морквини середнього розміру;
- 1,5 столові ложки цукрового піску;
- 3 середні цибулини;
- Черешки або корінь селери – 60 грам;
- Півтори столові ложки солі;
- 4 столові ложки томатної пасти;
- 5-7 горошин запашного перцю;
- 1,5 ложки дев’яти процентного оцту;
- 1-2 лаврушки.
Кількість інгредієнтів розрахована приблизно на 5 порцій.
Приготування:
1.Для цієї страви підійде будь-яка риба. Я часто беру хек або минтай, адже вони добре тримають форму після смаження. Якщо риба у вас ціла, то її обов’язково очистити від усього зайвого – голова, хвіст, плавники і так далі. Випотрошити її, промити зсередини і зовні.
2.Нарізати підготовлену рибу на шматочки для обсмажування. Якщо ви хочете, можете очистити їх перед цим на філе або купити вже готове.
3.В невеликій кількості води (склянки 3) розчинити цукровий пісок і сіль, приблизно по столовій ложці. Розмішати, щоб всі піщинки розчинилися. Відправити сюди шматочки риби хвилин на 10. За цей час можна підготувати маринад.
4.Цибулю почистити, нарізати кільцями або напів-кільцями. Моркву теж почистити і натерти звичайної або корейської теркою. Спочатку обсмажити на соняшниковій олії цибулю, приблизно 2 хвилини. Потім додати моркву. Якщо є можливість, можна додати дрібно нарізану селеру. Посмажити разом хвилини 3-4.
5.Додати сюди томатну пасту, сіль та цукровий пісок. Також сюди відправляється оцет і всі спеції на смак. Розмішати і тушкувати пару хвилин.
6.Рибу просушити від зайвої вологи. Вмочити в борошно і обсмажити на соняшниковій олії, з кожного боку, до рум’яності.
7.Половина маринаду перекласти в окрему миску. Решту вирівняти, розкласти зверху рибу і покрити її відкладеної овочевий масою. Залити трохи чистої води і накрити кришкою. Тушкувати на невеликій потужності приблизно 5-8 хвилин. Потім дати повністю охолонути, після чого прибрати в холод на 4 години і більше.
4. Судак під овочевим маринадом з томатною пастою
Судака теж часто використовують при приготуванні риби під маринадом. Він дуже смачний і має мало кісток. Пропоную вам приготувати його під овочевий шубкою.
Інгредієнти:
- Кілограм філе риби;
- 200 грам томатної пасти;
- 50 мілілітрів води;
- 300 грам моркви;
- Мелений чорний перець на смак;
- 150 мл оцту 3%;
- Сіль на смак;
- 250 грам цибулі ріпчастої;
- 2-3 парасольки гвоздики;
- Половина чайної ложки цукрового піску;
- 2-3 лаврушины;
- 150 мл олії;
- 5-7 горошин перцю;
- 200 грам борошна.
Приготування:
1.Якщо у вас не готове філе, а цілі тушки, то його потрібно підготувати. Зрізати голову, хвіст, випатрати і розрізати вздовж хребта, прорізаючи наполовину. Вийняти хребет і видалити всі кістки. Промити і обсушити від вологи.
2.Нарізати на шматочки середнього розміру. Посипати філе сіллю і залишити на 10 хвилин.
3.Тепер кожен шматочок потрібно обваляти в борошні і обсмажити на розпеченому пісному маслі з двох боків до рум’яності.
4.Цибулю нарізати півкільцями або чверть кільцями, залежно від розміру. Моркву почистити і натерти теркою. На розпеченому маслі спочатку обсмажити цибулю, 5 хвилин. Потім перемішати з ним моркву і готувати ще стільки ж.
5.Додати сюди томатну пасту, перемішати і готувати 3-5 хвилин. Тепер налити воду, посолити, додати цукор і спеції на смак. Все розмішати і тушкувати хвилин 10. За пару хвилин додати оцет.
6.Рибу викласти у форму з високими бортами. Це може бути пластиковий контейнер з кришкою. Зверху полити овочевим соусом, рівномірно розподіляючи його. Остудити, а потім прибрати в холодильник. Приблизний час настоювання – 4 години.
5. Відео – Смачна риба під маринадом
Якщо ви готуєте рибу під маринадом вперше і у вас залишилися питання після прочитання наших рецептів, пропоную вам подивитися це відео. Автор детально розповість вам, як приготувати смачну рибу під маринадом, з усіма секретами і тонкощами. Результат виглядає апетитним і, я впевнена, насправді все дуже смачно!
Приємного перегляду!
Інгредієнти:
- Риба (вага очищеної риби) – 700гр. (нототенія, минтай, хек або ін)
- Сіль – за смаком
- Чорний перець – за смаком
- Яйце – 2шт.
- Морква – 4-5 шт. (350-40гр)
- Цибулина – 2шт.
- Томатний кетчуп (або томатний соус) — 4ст.л.
- (або томатна паста -1ст.л)
- Рослинне масло – для смаження
- Борошно для обвалювання
- Лавровий лист – 2 шт
- Чорний перець горошок – 5шт.
Сьогодні ми розглянули найсмачніші варіанти приготування риби під маринадом. Рибу ви можете використовувати будь-яку. Краще, звичайно, вибирати таку, яка після смаження зберігає форму. Так буде приємніше їсти страву. Подавати можна як самостійну страву або як доповнення до гарнірів. Особливо така гарна рибка з картопляним пюре. Також, можна надати його гостям в якості закуски.
Забирайте рецепти собі на замітку. Адже це просто, смачно і корисно!
Бажаю вам успіхів! До швидких зустрічей!