Суп харчо з курки
Інгредієнти:
- Курка – 1 кг
- Вода – 3 літри
- Рис довго-зернистий — 100 г
- Кінза петрушка — по 1 пучку
- Цибуля ріпчаста – 3 шт.
- Часник – 3-4 зубчики (за смаком)
- Морква – 1 шт.
- Корінь петрушки — 1 шт. (за бажанням)
- Томатна паста – 1-2 ст. л. (за необхідності)
- Помідори – 4-5 шт.
- Волоські горіхи – 10-12 шт.
- Ткемалі – 2 ст. л. (або трохи лимонного соку — за смаком)
- Картопля – 2-3 шт. (за бажанням)
Спеції:
- Лавровий лист – 3 шт.
- Сіль – за смаком
- Мелений чорний і червоний перець – за смаком
- Запашний перець – 4-6 горошин
- Коріандр мелений – 1-2 ч. л. (за смаком)
- Хмелі -сунелі – 2-3 ч. л. (за смаком)
- Чабер – за смаком
- Паприка – 1 ст. л
- 1 кг курячий суповий набір
- 500 гр. курячої грудки
- Лавровий лист
- Перець горошком
- Сіль
Приготування:
1. Курку нарізаємо великими шматками. Шматки повинні бути з кісточкою, щоб бульйон був наваристий.
2. Закладаємо шматки курки в каструлю і заливаємо водою. Ставимо каструлю на середній вогонь. Доводимо до кипіння.
3. Знімаємо шумівкою піну. Я іноді знімаю ложкою з дірочками. Коли вода закипить, можете її злити, промити курку і каструлю і залити знову новою свіжою водою. Це треба робити в залежності від того, яку курку ви варите. Якщо це домашня, то звичайно все це зайве. Ми наприклад намагаємося купити виробництва завжди однієї компанії. І з такою куркою я воду повністю не міняю.
4. Наріжемо великими шматками моркву і глибоко надрежем хрест навхрест очищену головку ріпчастої цибулі.
5. Вимийте зелень і відокремте нижню частину від верхньої.
6. Нижня частина (коренева) нам знадобиться для бульйону а верхня для супу.
7. Коли вода закипить і перестане утворювати піну, додайте зелень, цибулю, шматочки моркви і спеції: лавровий лист, кілька горошин запашного і чорного перцю. Доведіть бульйон до кипіння і зменшіть вогонь до мінімального так, щоб бульйон постійно потихеньку кипів. Варіть бульйон 40-60 хвилин. Чим довше варимо, тим він смачніший. Звичайно якщо ви поспішаєте, дочекайтеся коли курка буде готова і можете бульйоном користуватися.
8. Коли бульйон готовий вийміть з нього овочі, трави і курку.
9. Процідіть бульйон. Я роблю це або через дуже дрібне сито, або через марлечку, щоб не пропустити перці та інші залишки. Знову доведіть бульйон до кипіння.
10. У цей момент ви можете за бажанням додати картоплю. Ви вже знаєте, що зазвичай в суп харчо картопля не вживають. Але якщо любите, кладіть.
11. Додаємо рис. Перед тим як додати рис в суп, його треба ретельно, кілька разів промити, так щоб вода після промивки залишалася чистою. Знову доводимо суп до кипіння і варимо ще 20 хвилин.
12. Поки вариться рис приготуємо засмажку. На середньому вогні розігріти олію, додати дрібно нарізану ріпчасту цибулю і пасеруйте його 4-5 хвилин, періодично помішуючи.
13. М’ясо відокремлюємо від кісток і нарізаємо невеликими шматочками.
14. Дрібно нарізаємо свіжі або консервовані помідори у власному соку. Якщо помідори зимові, без яскраво вираженого смаку, додайте томатну пасту.
15. Коли цибуля стане м’яким,
16. вкладіть до нього куряче м’ясо і обсмажуйте ще 1-2 хвилини, постійно помішуючи.
17. Додайте в зажарку спеції: пару ложок хмелі -сунелі, пару ложок меленого коріандру, трохи меленого червоного перцю, чабер, томатну пасту, при необхідності. Покладіть кілька дрібок солі. Всі додайте за смаком, хто любить все, а хтось, деякі з них не любить. Якщо не знаєте, додавайте все за рецептом. Буде смачно.
18. Вкладаємо підготовлені помідори. Перемішуємо.
19. Влийте трохи бульйону, ще раз ретельно перемішайте і тушкуйте все ще 7-10 хвилин.
20. За 5 хвилин до готовності рису, покладіть в суп вже готову засмажку. Ретельно все перемішайте.
21. Коли суп знову закипить, додайте горіхи, паприку, сіль, чорний мелений перець за смаком. Також додайте в цей час ткемалі.
22. Вимкніть плиту та додайте подрібнений часник. Часник треба нарізати дуже дрібно, а можна навіть трохи розтерти, так він швидше проникне в усі пори супу. Спробуйте і при необхідності ще додайте спеції, яких ви вважаєте не вистачає і посоліть, якщо є потреба.
23. Посипте суп свеженарезанной зеленню. Закрийте кришкою і дайте настоятися ще 5-20 хвилин (скільки витримаєте).
Всі. Можна подавати на стіл.
Приємного апетиту!