Сир зі сметаною і манкою
Інгредієнти:
- Сир 9% — 360-400 р.
- Цукор — 4 ст. л. (з гіркою)
- Сметана 20% — 2 ст. л. + 2-3 ст. л. для змащування запіканки
- Ванільний цукор — 1 ч. л.
- Сіль — 1/4 ч. л.
- Яйця курячі — 2-3 шт.
- Негашене сода — 1/4 ч. л.
- Ванільна есенція — кілька крапель
- Манна крупа — 4 ст. л. (з невеликою гіркою)
- Трошки сушеного родзинок і сушеної вишні
- Вершкове масло — 30-40 р.
- Мелені сухарі
Приготування:
1. Сир кладемо в глибоку ємність, розминаємо виделкою або спеціальною «толкушкой»
2. В розім’яту сир додаємо цукор
3. Сметану і якщо будете додавати ванільний цукор, додайте його зараз.
4. Додаємо сіль.
5. Розбиваємо яйця, додатково збивати їх міксером не потрібно, оскільки сирна маса і так досить легка і добре підходить в духовці і якщо збити яйця, запіканка може осісти при випічці.
6. Все ретельно перемішуємо. Отримали дуже легке, ніжне сирне тісто.
7. У тісто додати негашене соду, кілька крапель ванільною есенції.
8. Додати манку (можна звичайно додати борошно і сухарі, але з манкою виходить набагато ніжніше і смачніше). Орієнтуйтеся по густоті тесту. Якщо тісто виявиться рідким, ви можете додати ще манки і навпаки. Ретельно перемішати.
Повинно вийде тісто консистенції густої сметани.
9. При бажанні можна додати в сирну масу, попередньо промивши і обсушивши, сухий родзинки і суху вишню. Розмішуємо і залишаємо на 20-30 хвилин, для того щоб суха манка, яку ми додали в тісто, встигла розбухнути.
10. Вершкове масло розтоплюємо на сковороді.
11. Змащуємо їм форму, в якій будемо запікати.
12. Форму посипаємо меленими сухарями, надлишки стряхиваем,
нехай залишиться те, що прилипло до маслу.
13. Викладаємо у форму сирну масу, вирівнюємо.
14. Змащуємо сметаною, щоб в процесі запікання зверху не утворювалася щільна товста кірка. В результаті змащування, скоринка вийде дуже тонкою, ніжною і смачною. Запіканка, коли виймеш її з печі, осідає з-за того, що у неї щільна товста кірка.
15. Збризкуємо вершковим маслом і ставимо в розігріту до 180° духовку. Час запікання залежить від багатьох факторів, але в середньому це 40 хвилин.
При запіканні не орієнтуємося на колір. Найголовніше щоб вона схопилася по центру, а по краях вона точно схопиться.
16. Дістаємо з духовки запіканку, зазвичай їй дають охолонути, потім нарізають.
Ми любимо з пилу — з жару.
17. Нарізаємо на шматочки, розкладаємо по порційних тарілках.
До запіканці подають сметану, мед, варення. Спробуйте, по-моєму вона і так гарна, сама по собі.
Отже, наша запіканка готова. Їжте хто з чим любить.
Приємного апетиту!