Рецепти найсмачніших святкових тортів на 8 березня

2. Торт «Прага»

Чомусь майже всі жінки дуже люблять шоколад. Тому торт, в якій міститься ця солодкість і ароматних темних коржах, і в ніжному смачному кремі, і в блискучій глазурі викличе просто бурю захоплення.

Інгредієнти:

  • Сметана 20 % — 200 гр.
  • Вершкове масло – 100 гр.
  • Темний 75% шоколад – 100 гр.
  • Згущене молоко – 1 банка.
  • Мука пшенична – 1 стакан.
  • Цукровий пісок – ½ склянки + 3 ч. л.
  • Окріп – ½ склянки.
  • Свіже куряче яйце – 2 шт.
  • Какао-порошок – 3 ст. л.
  • Розчинна кава – 3 ч. л.
  • Розпушувач тіста, коньяк – по 1 ч. л.
  • Ванілін – 1 щіпка.

Приготування:

1. Розтоплюємо на водяній бані шоколад. Для цього ламаємо плитку шоколаду на невеликі шматочки і складаємо в глибоку тарілку. Наливаємо в каструльку киплячу воду з чайника і ставимо її на повільний вогонь. Зверху встановлюємо чашку з шоколадом так, щоб рідина не потрапляла до темних обломочкам. Періодично помішуючи, чекаємо коли всі шматочки розтануть і перетворяться в рідку масу. Знімаємо тарілку з цієї імпровізованої «лазні» і даємо шоколадній масі охолонути до кімнатної температури.

2. В іншу глибоку миску розбиваємо яйця і викидаємо шкаралупу. Додаємо цукор (1/2 склянки) і гарненько збиваємо міксером до появи красивою пінки. Відправляємо туди ж всю сметану, половину розтопленого шоколаду і половину банки згущеного молока. Додаємо какао-порошок і знову збиваємо всі інгредієнти разом міксером до однорідної красивою шоколадної маси.

3. Пшеничне борошно з’єднуємо з ваніліном і розпушувачем тіста і просіваємо через сито, щоб сипучі продукти добре підживилися повітрям і в них не було грудочок та сміття.

4. Підсипаємо цю борошняну суміш частинами шоколадну рідку суміш і добре перемішуємо. Повинно вийти гарне бісквітне тісто темного кольору.

5. Тепер включаємо духовку на 180 градусів і, поки вона нагрівається, приступимо до формування коржів. Беремо роз’ємну форму і злегка змащуємо її маслом. Виливаємо чверть тіста і відправляємо в піч на 20-25 хвилин. Вийде гарненький бісквітний кругляш. Даємо йому трохи охолонути і обережно виймаємо його з форми. Промиваємо її, витираємо рушником і знову повторюємо операції з випікання ще трьох коржів.

Або, якщо є силіконова прямокутна форма для бісквітних рулетів, виливаємо в неї тісто, випікаємо один великий корж при цій же температурі і, давши йому охолонути, розрізаємо на 4 однакових пласта.

6. Для просочення бісквітний шарів нам знадобиться кавовий сироп: розчиняємо в половині склянки окропу по 3 ч. л. цукру і каву. Даємо охолонути до кімнатної температури і вливаємо ложечку коньяку.

7. А поки коржі і просочення остигають, приступаємо до приготування крем-глазур. З’єднуємо розтануло масло з рештою половинами згущеного молока і розтопленого шоколаду. Збиваємо міксером на середній швидкості до однорідної блискучої маси.

8. Приступаємо до формування шикарного торта «Прага». Укладаємо перший корж на плоску тарілку. По всій його поверхні наносимо невелику кількість кавовій просочення — можна поливати чайною ложечкою або змащувати кулінарної пензликом. Головне, щоб просочення вистачило на всі 4 коржа, тому сильно «уливать» бісквіт не варто. Потім наносимо чверть шоколадної крем-глазур і розподіляємо її рівним шаром.

9. Укладаємо зверху наступний корж. Повторюємо всі маніпуляції з просочення і промазки кремом. З третім і четвертим бісквітами поступаємо аналогічно, тільки в самому кінці обов’язково ще і з боків торта проводимо кремом.

10. Ставимо на всю ніч у холодильник, щоб «Прага» добре просочилася. А вранці можна прикрасити верх горішками, шоколадною стружкою або збитими вершками.

Приємного апетиту!