Як правильно варити пшоняну кашу? Рецептів приготування чимало. Можна приготувати кашу на воді або молоці, зварити її на плиті, в мультиварці або навіть запекти в духовці. У цій статті ми розглянемо самі смачні і прості з них.
Пшоняна каша корисна для організму. Їсти її рекомендують навіть дітям. А якщо приготувати її смачно, то вся родина буде задоволена цим корисним сніданком. Тут ми розглянемо основні варіанти приготування пшоняної каші.
1. Пшоняна каша з гарбузом на молоці
Гарбуз дивовижним чином поєднується з пшоняною кашею. Це дуже смачно і корисно. Приготуйте такий сніданок своїй родині – це чудовий початок дня!
Інгредієнти:
- Стакан пшоняної крупи;
- 2 столові ложки цукрового піску;
- Щіпка солі;
- 3 склянки молочка;
- 70 г вершкового масла;
- 200 грам гарбуза.
Стакани для вимірювання молока і крупи повинні бути однаковими по місткості. Якщо ви хочете приготувати більше або менше каші, то головне дотримуватися потрібних пропорцій – 1 частина крупи на 3 частини рідини.
Приготування:
1.Гарбуз почистити і нарізати маленькими кубиками. За бажанням, ви можете нарізати її в кухонному комбайні або просто натерти на тертці.
2.У молоці перемішати сіль та цукровий пісок. Відразу додати гарбуз і поставити на плиту.
3.Періодично помішуючи, потрібно довести молоко до гарячого стану. Перед вскипанием, потрібно ввести пшоно. Але перед цим його необхідно дуже ретельно промити. Зручно робити це в глибокому ситі.
4.Після всмоктування крупи, підмішуючи ложкою, дочекатися повноцінного скипання. Потім зменшити потужність, прикрити кришкою і варити приблизно чверть години або трохи більше. Щільно кришку не закривайте, залиште невеликий отвір. Саму кашку потрібно періодично підмішувати, щоб маса не пригоріла.
5.Як тільки пшонка добре набубнявіє, маса загусне, можна знімати кашку з плити. Тепер можна додавати вершкове масло і дати відпочити під кришкою хвилин 10. За цей час масло розтане, а сама каша настоїться і стане ще смачніше.
2. Як приготувати пшоняну кашу на воді
Простий рецепт пшоняної каші, приготовленої на воді. Такий сніданок можна готувати у Піст, але, в цьому випадку, вершкове масло додавати не можна. Кашка готується з мінімального набору продуктів, при цьому вона дуже корисна і смачна.
Інгредієнти:
- 3 склянки чистої води;
- Щіпка солі;
- Вершкове масло на смак (приблизно 30 грам);
- Стакан пшоняної крупи.
Приготування:
У варінні каші з пшона є один важливий момент. Головне – пам’ятати правильні пропорції крупи на воді, а саме 1:3, відповідно. Якщо ви відміряли крупу неповним склянкою, то і воду теж потрібно наливати не до країв, а так само, як і насипали пшонку. Ну і, звичайно ж, склянку потрібно використовувати один або однаковою місткістю.
1.Старанно промити пшоно, щоб вода з неї виходила прозора. Я роблю це прямо в ситі під струменем води. Потім злегка обсушити її і помістити в каструлю для варива.
2.Залити водою і довести до закипання. Перед цим буде утворюватися піна, її обов’язково потрібно знімати. Вогонь зробити мінімальним. Вміст не повинна кипіти, а лише злегка побулькивать. Варити під нещільно прикритою кришкою.
3.Коли води в каструлі не залишиться – каша готова.
4.Додати сюди 20 грам масла і накрити кришкою. Зверху краще також накрити каструлю рушником. Нехай вона постоїть у такому вигляді хвилин 10. За цей час, страва добре настоїться, стане ще м’якше і ніжніше.
При подачі розкласти залишки масла по тарілочках. Також можна прикрасити шматочками сухофруктів або ягід.
Приємного апетиту!
3. Готуємо пшоняну кашу з куркою на пісному маслі
Дуже поживне і корисне блюдо, яке можна приготувати до обіду. Деякі називають його пшоняним пловом. Так, принцип приготування один і той же. Виходить теж дуже смачно. Спробуйте!
Інгредієнти:
- Кілограм курячого філе;
- Сіль і перчик на смак;
- 3 середніх цибулини;
- 130 грам пісного масла;
- 3 середніх морквини;
- Півкіло пшоняної крупи.
Приготування:
1.Пшоно перед цим треба попередньо підготувати. Спочатку необхідно відварити її рівно 5 хвилин після закипання. Після чого ретельно промити і обсушити, щоб вона знову стала розсипчастою.
2.Моркву почистити і нарізати соломкою середнього розміру. Не кришити її занадто дрібно, інакше вона може перетворитися в кашоподібний стан. Напів — або чверть-кільцями нарізати цибулька, в залежності від його розміру.
3.У казані розжарити масло. Ступінь його нагрівання можна визначити, кинувши туди шматочок цибулі. Якщо масло навколо нього відразу зашипить, можна готувати.
4.Обсмажити овочі до рум’янцю. Коли вони зменшаться в обсязі і стануть м’якими, можна додати порізане середніми кубиками філе.
5.Посолити на смак, всипати мелений перчик або інші приправи на смак. Старанно перемішати. Обсмажувати на високій потужності, періодично перевертаючи вміст, хвилин десять.
6.Коли все м’ясо побіліє, можна додавати крупу.
7.Розрівняти пшонку і, не перемішуючи, залити її акуратно окропом. Рівень рідини повинен прикривати крупу приблизно на 2 пальці.
8.Після закипання вогонь зменшити до середнього і варити під кришкою до повного випаровування води і розбухання пшона. Перемішувати не треба. Коли цей момент настане, потрібно вимкнути плиту, накрити кришкою і залишити хвилин на 15, настоюватися.
4. Рецепт пшоняної каші з тушонкою на салі
Швидкий і смачний рецепт обіду для всієї родини – це пшоняна каша з тушонкою. Всі продукти прості і доступні. Готувати легко, а є дуже смачно! Спробуйте самі!
Інгредієнти:
- 2 склянки пшоняної крупи;
- Одна морква середнього розміру;
- Пучок зелені кропу;
- Середня цибулина;
- Велика банка тушонки;
- Сіль і спеції на смак;
- Невеликий шматок сала.
Приготування;
1.Старанно промити і злегка обсушити крупу, щоб вона знову стала розсипчастою. У казані закип’ятити 4 склянки води. Посолити її і всипати пшоно. Після скипання зробити середній вогонь і проварити під кришкою, час від часу помішуючи, хвилин 10. Потім зробити мінімальний вогонь і варити ще 7 хвилин, так само під кришкою, до готовності. Поки вона вариться, приготуємо овочі.
2.Сковороду змастити маслом і поставити на плиту. Додати нарізане середніми шматочками сало. Додати дрібно нарізану цибулю і обсмажити до рум’яного кольору продуктів. Потім додати натерту моркву і розмішати. Смажити разом до м’якості моркви.
3.Тепер можна додавати до овочів тушонку. Прибрати все зайве з неї (лаврове листя, горошковый перець та інші спеції) і ретельно її перемішати, розбиваючи всі м’ясні грудочки. Присолити і внести спеції на смак. Смажити хвилин 5.
4.Тим часом, пшоняна каша вже готова і її можна вимикати. Додати сюди ж, в казан, м’ясну зажарку і старанно перемішати до однорідності. Дрібно нарубати зелень і додати сюди. Спробуйте на смак, можливо, вам захочеться досолити або додати якихось приправ.
5.Нагріти духовку до 160 градусів. Казан накрити кришкою і відправити в духовку хвилин на 15. Після цього дуже смачну, ароматну і насичену кашку з м’ясом можна подавати до столу. Ви тільки спробуйте! Відірватися неможливо!
5. Дуже смачна пшоняна каша в мультиварці на молоці та воді
В мультиварці каша з пшона виходить просто чудовою. А найголовніше, розумна техніка зварить її за вас. Вам не доведеться помішувати і контролювати процес варіння. Просто покладіть в чашу мультиварки всі продукти зі списку, встановити потрібний режим і, після закінчення часу, можна відкривати кришку і насолоджуватися корисним сніданком.
Інгредієнти:
- 300 мілілітрів чистої води;
- 100 г очищеної гарбуза;
- Мульти-стакан пшоняної крупи;
- 50 грам масла вершкового;
- 300 мл молока;
- Півтори столові ложки цукрового піску;
- Третина чайної ложки солі.
Приготування:
1.Старанно промити крупу, до прозорості води. Зручніше за все робити це під струменем води, в ситі. Потім злити всю воду і злегка підсушити пшоно.
2.Гарбуз почистити, прибрати все насіння. Одним словом, нам знадобиться тільки м’якоть. Її можна подрібнити будь-яким зручним способом. Наприклад, нарізати дрібними кубиками, подрібнити в блендері, м’ясорубку або натерти на тертці. Якщо ви недавно готували сік з гарбуза, можете використовувати залишився макуха.
3.У чашу від мультиварки перекласти гарбуз, додати сіль та цукровий пісок, всипати крупу і влити рідину – молоко і воду. Шматочком м’якого вершкового масла змастити борта посуду. Це запобіжить можливий «втеча» молока. Масло, додати до решти продуктів.
Навіть якщо ви хочете приготувати солодку кашу, сіль все одно необхідна. Вона додасть пікантну контрастність смаку.
4.Виставити режим «Молочна каша» 33 хвилини. Міцно закрити кришку і натиснути кнопку старту. Як тільки сигнал пропищит про готовність, можна розкладати її по тарілочках.
6. Вегетаріанське блюдо — пшоняна каша з овочами
Це смачне блюдо можна готувати навіть у піст.
Інгредієнти:
- Склянку пшона;
- Одна середня цибулина;
- Невелика морквина;
- Солодкий болгарський перчик;
- Зелень на смак;
- Вода – півтори склянки;
- Сіль і спеції на смак.
Приготувати:
1.Промити через сито пшонку, після чого обдати окропом. Злити воду. Ця процедура допоможе позбавитися від можливої гіркоти крупи.
2.На сковороді розжарити трохи олії. Обсмажити на ньому всі заготовлені овочі, попередньо подрібнені. Трохи присолити і приправити на смак. Після закипання маси, зменшити потужність і згасити під кришкою хвилин п’ять.
3.Тепер розподілити рівним шаром на овочі пшонку. Залити гарячою водою, підсолити і, не перемішуючи, тушкувати під кришкою до випарювання рідини.
Після того, як випарується вода, спробуйте на смак. Можливо, пшоно ще не дійшло. Тоді можна влити ще води і також дотушить.
4.Після того, як каша буде готова, залиште її під кришкою, без вогню, хвилин на 10. Потім можна подавати!
7. Відео – як правильно варити пшоняну кашу
Хочете знати, як правильно варити кашу, щоб пшонка була м’якою, смачною і не гірчить? Тоді вам обов’язково потрібно переглянути цей відео рецепт. Там ви, напевно, знайдете відповіді на всі питання, що стосуються смачною пшоняної каші.
Приємного перегляду!
Пшоняна каша дуже смачна і корисна. Але деякі, на жаль, мають гіркий досвід в її приготуванні. У когось вона вийшла недостатньо м’яка, у кого-то не смачна і гіркувата. Саме тому, я підготувала для вас цю добірку, щоб ваша кашка завжди була бездоганна і дуже смачна.
Успіхів вам! До швидких зустрічей!