М’ясний рулет з фаршу з зеленим перцем і горошком

М’ясний рулет це завжди прикраса столу. Його готують і в будні, і в свята, подають на сніданок, вечеря і обід. Процес приготування досить трудомісткий, займає багато часу, тому рулети все-таки більше готують на свята, і у вихідні.

Сучасні м’ясні рулети – винахід європейської кухні, має французькі корені, так що ми сміливо можемо називати будь-м’ясний рулет — м’ясо по французьки, хоча, звичайно це не так, тому що рулети готували ще в Стародавньому Римі, так і в старій Русі їх було безліч усяких, але більше овочів, ніж з м’яса.

Рулети роблять і з цілісного шматка м’яса, і з рубленого, і з фаршу. При цьому використовують і яловичину, і свинину, і курку, і будь-яке інше м’ясо. Рулети готують різних форм і розмірів, і маленькі рулетики, обсмажені на сковорідці, і великі рулети, запечені в духовці. Для начинки, як правило використовують кому що подобається, і інше м’ясо, наприклад для яловичих рулетів використовують свинячий або курячий фарш, яйця, овочі, гриби, сир і багато, багато іншого.

Якщо рулет робиться з цільного шматка, скибочка або пласт м’яса відбивають кухонним молотком, натирають сіллю і спеціями і згортають у ковбаску. Щоб зафіксувати форму, рулет обмотують нитками і далі запікають.

Рубане м’ясо роблять так само, як і для котлет – змішують з вимоченим шматком булки або білого хліба, додають цибулю, сирі яйця, сіль, перець. Добре вимішують, розкладають половину фаршу у вигляді квадрата, в центрі якого мають начинку. Накривають другою половиною фаршу, заліплюють краю, формуючи рулет. Щоб при запіканні він не лопнув, і пар міг вільно виходити, зверху роблять кілька проколів виделкою або ножем.

Як кажуть, краще один раз спробувати, ніж почути. Давайте почнемо готувати. Отже:

Покроковий рецепт м’ясного рулету, запеченого в духовці.

Інгредієнти:

  • Морква — 250 р.

  • Булочка — 1 шт.
  • Цибуля — 1 середня головка

  • Шпик — 250 р.
  • Фарш змішаний (яловичина і свинина) — 600 р.
  • Яйця — 2 шт.
  • Зелений консервований перець (маринований або солоний) — 25 р.
  • Петрушка — 1 пучок

  • Майоран — 1 ч. л.

  • Чебрець — 1 ч. л.
  • Сіль, перець
  • Консервований зелений горошок — 1 ст. л. (за необхідності)
  • Масло вершкове — 1 ст. л.

Приготування м’ясного рулету.

  • Моркву почистити, вимити, покласти в солоний окріп, варити 8-10 хвилин, вийняти, дати стекти воді, почекати поки охолоне, порізати кубиками.
  • Булочку намочити в холодній воді і добре віджати.

  • Цибулину очистити, дрібно порізати.

  • Шпик промити, нарізати кубиками.

  • Фарш перемішати з хлібом, цибулею, салом, додати яйця, спеції (майоран, чебрець, сіль, перець).

  • Зелений перець вийняти з банки, дати стекти рідини, розім’яти виделкою, додати до фаршу. Фарш ще раз перемішати, додати сіль і перець за смаком.
  • Для начинки пучок петрушки вимити, дрібно порубати.

  • Форму для кексу змастити вершковим маслом, на дно покласти половину фаршу, розрівняти, покласти приготовлену моркву, потім петрушку, рівномірно розподілити всі, зверху розкласти залишився фарш. На всю довжину фаршу, у верхній частині, ребром долоні (або чим хочете, ножем, ложкою …) зробити V — образне поглиблення, або будь-яке вподобане вам, заввишки 2-3 див.
  • Якщо у вас інша форма, можете застелити її фольгою і на неї покласти фарш.
  • Консервований горошок вийняти з банки, дати стекти рідини і укласти в зроблене вами у фарші, поглиблення.
  • Форму поставити на решітку, в розігріту духовку при температурі 200-225°. Запікати близько 1 години.

  • З готового рулету злити виступив сік, вийняти рулет з форми (виймайте обережно, беріть лопатками в декількох місцях, щоб не зламався), викласти рулет на підігріте блюдо, нарізати скибочками і поставити в тепло.

Для соусу:

  • Приготувати м’ясний бульйон з кубика. Розчинити половину м’ясного кубики для бульйону в половині склянки води.

  • Одну столову ложку борошна розмішати з невеликою кількістю холодної води , до стану «молочка».

  • М’ясний сік від рулету пропустити через сито, додати м’ясний бульйон з кубика, закип’ятити, змішати з борошном, розчиненої в холодній воді, ретельно все перемішати, довести до кипіння.

  • При необхідності додати в соус сіль, чебрець, перець, майоран за смаком.

Соус вилити в соусницю і подати на стіл до рулету. Рулет подавати на стіл теплим. Розкласти рулет по порційних тарілках і полити гарячим соусом до смаку.

Приємного апетиту!