Ліниві голубці — швидко і смачно! Коли терміново потрібен ситний, корисний обід можна приготувати їх. У складі тільки корисні продукти, відмінно поєднуються між собою. І не тільки за смаком. Адже овочі лікарі рекомендують готувати з м’ясом.
Класичні голубці, як відомо, являють собою фарш з рисом, загорнуті в капустяний лист і тушковані в соусі. Але багато з тих, хто робив це вперше, не ризикують повторювати знову. Адже, капусту не так-то легко згорнути, щоб потім виріб тримало форму. Потрібно проводити цілий ритуал, випарівая її або проварюючи.
Звичайно, можна приготувати голубці з пекінською капустою. Працювати з нею набагато простіше. Але, як варіант, можна ще більше спростити собі завдання, приготувавши лінивий варіант. Хоча, це слово я віддаю перевагу замінювати на «економний».
У цьому випадку, капусту дрібно шаткують, змішують з іншими продуктами. З отриманої маси ліплять котлетки і тушкують їх в соусі. Але, якщо часу зовсім мало, можна згасити всі разом, нічого не формуючи.
Раз вже мова пішла про економію часу, пропоную скористатися мультиварка. Ми приготуємо в неї ліниві голубці по 4 найсмачнішим рецептами. Бонусом розглянемо відео-рецепт. Отже, починаємо!
1. Ліниві голубці з капустою і фаршем в сметанному соусі
Пропоную дуже простий рецепт приготування ледачих голубців. Ми не будемо формувати з них кульки та інші вироби. Ми просто згасимо всі разом. Цей експрес-варіант завжди виручить, коли потрібно терміново приготувати гарну вечерю. Особливо, якщо у вас під рукою є мультиварка.
Інгредієнти:
- півкіло білокачанної капусти
- 300 грам сметани будь-якої жирності
- 100 грам цибулі
- півкіло свіжого фаршу
- чайна ложка цукрового піску
- 120 грам рису в сирому вигляді
- столова ложка томатної пасти
- сіль, приправи на смак
- 400 мл гарячої кип’яченої води
Приготування:
1. Рис промиваємо. Кладемо в миску, заливаємо невеликою кількістю окропу, щоб вода повністю покрила крупу. Залишаємо на 15 хвилин.
2. Якщо фарш будемо готувати безпосередньо перед приготуванням голубців, то і цибулину відправимо з ним же в м’ясорубку. Якщо ж він готовий, то цибулю можна подрібнити блендером або просто дрібно нарубати. Посипаємо приблизно чайну ложку солі. Додаємо приправи на смак. Наприклад, половину чайної ложки суміші перців. Розмішуємо до однорідності.
3. Окремо перемішуємо томатну пасту, цукровий пісок, чайну ложку солі. Перекладаємо сюди сметану, заливаємо гарячою водою. Розмішуємо. Вийшла томатно-сметанна заливка.
4. Капусту дрібно шаткуємо. Якщо вона молода, соковита, то можна відразу відправляти в хід. Якщо ж вона суховата, то потрібно злегка присолити її і розім’яти руками, щоб вона стала більш м’якою. На дно чаші від мультиварки наливаємо приблизно столову ложку рослинної олії. Відправляємо сюди капусту.
5. Рис знову промиваємо, зливаємо з нього всю рідину. Викладаємо його зверху, вирівнюємо. Заливаємо приблизно половиною заготовленого соусу зі сметани і томатної пасти. Трохи притискаємо. Зверху викладаємо фарш з цибулею, теж все вирівнюємо руками. Поливаємо залишками соусу.
6. Встановлюємо на режимі «Гасіння». Якщо є вибір продукту, вибирайте «Птах» або «М’ясо», в залежності від того, який у вас фарш. Час приготування — 50 хвилин. Натискаємо «Старт» і чекаємо закінчення режиму. Перемішувати або якось брати участь в роботі техніки не потрібно. Як тільки прозвучить сигнал про закінчення, відкриваємо кришку, розкладаємо по тарілках і подаємо до столу.
2. Рецепт лінивих голубців з фаршем, з капустою і рисом в томатному соусі
Пропоную вам ще один, дуже простий у приготуванні рецепт лінивих голубців. Буквально на швидку руку, з доступних всім продуктів можна загасити цю страву до вечері. В мультиварці зробити це набагато простіше. Але можна загасити і на плиті, в казані або сковорідці.
Інгредієнти:
- півкіло фаршу
- цибулина велика
- 100 грамів сирого рису
- 600 грам свіжої капусти
- сіль, перець мелений, лаврове листя на смак
- одна морква середнього розміру
- 3 столові ложки томатної пасти
- 2 мультистакана гарячої води
- олію для обсмажування
Приготування:
1. Рис кладемо в глибоку миску. Заливаємо його гарячою водою (не зі списку інгредієнтів). Вона повинна повністю покрити рис, з запасом. Залишаємо на чверть години, щоб крупа трохи набрякли.
2. У каструлю наливаємо олію. Встановлюємо режим «Смаження» або «Випічка». Даємо маслу пару хвилин прогрітися. Тим часом нарізаємо дрібними кубиками цибулю. Смажимо його буквально хвилинку. Тим часом, моркву очищаємо і тремо теркою. Відправляємо сюди ж. Разом смажимо, помішуючи, 4 хвилини.
3. Відправляємо сюди свіжий фарш, трохи розбиваємо його лопаткою. Готуємо 5 хвилин, щоб він добре прогрівся. Потім перемішуємо все, щоб фарш розійшовся на дрібні крупинки. Готувати, часто помішуючи, до повного посвітління м’яса. На ньому не повинно залишатися рожевих ділянок.
4. Відправляємо сюди томатну пасту. Розмішуємо. Підсмажуємо ще кілька хвилин, до апетитного кольору. Запарений рис промиваємо, зливаємо рідину. Перекладаємо його теж в мультиварку.
5. Капусту шаткуємо максимально тонко. Можна соломкою або кубиками — не принципово. Якщо вона пізніх сортів, досить суха, то краще обдати її окропом на 10 хвилин. Потім воду злити. Соковиту, молоду капусту можна готувати відразу. Викладаємо її в мультиварку. Додаємо столову ложку солі.
6. Вливаємо гарячу воду, додаємо трохи меленого перцю. Можна підключити і інші приправи на ваш смак. Кладемо лаврушку. Все перемішуємо. Закриваємо кришку мультиварки. Вибираємо Режим «Гасіння». Його час — 1 година.
За час його роботи, перемішувати і взагалі відкривати кришку не потрібно. Можете зайнятися іншими справами. У цьому головна перевага цього дива техніки. Як тільки пропищит сигнал, що режим закінчено, можна відразу відкривати і подавати страву до столу!
3. Як приготувати ліниві голубці з м’ясом та рисом в сметано-томатному соусі
Це один з найпростіших рецептів швидких голубців. Заливка з сметани і томатного соусу, я вважаю, що найкращим чином підходить для них. Якщо ви ще не пробували таке блюдо, настійно раджу! Не пошкодуєте!
Інгредієнти:
- 100 грам сухого рису
- склянка томатного соку
- лаврушка
- 400 грам м’яса або готового фаршу
- сире яйце
- 100 грам сметани
- одна цибулина середнього розміру
- столова ложка сухої паприки
- сіль, перець на смак
- столова ложка рослинної олії
- половина середнього качана капусти
- трохи борошна
Приготування:
1. Капусту дрібно шаткуємо. Можна ножем, спеціальної шатківницею або в комбайні. Поміщаємо її в каструльку або іншу містку миску.
2. Заливаємо повністю окропом. Накриваємо зверху кришкою або блюдцем. Залишаємо на кілька хвилин, поки готуємо інші продукти. Але якщо капуста у вас рання, дуже соковита, то процедури обшпарювання можна уникнути.
3. Цибулину дрібно нарізаємо. Можна скористатися блендером. А якщо ви крутите фарш прямо зараз, то і цибулю можна прокрутити разом з ним. З’єднуємо в одній посуді фарш, цибулю, яйце. Солимо, приправляємо на смак. Можна використовувати тільки сіль і мелений перець або ж підключити улюблені приправи до м’яса.
4. З капусти зливаємо всю воду. Її переміщуємо до фаршу. Всі добре розмішуємо.
5. Рис відварюємо до напівготовності. Якщо у вас залишився вчорашній гарнір з рису, можна використовувати і його. Перемішуємо з основною масою. Ще трохи підсолюємо, якщо рис був не солоний. Можна ще приправити. Це вже на смак. Вимішуємо старанно. Я завжди роблю це руками.
Щоб наші голубці не розвалилися відразу після приготування, масу потрібно попередньо відбити. Робиться це дуже просто. Беремо її в руки, піднімаємо над мискою і з зусиллям кидаємо назад. І так 15-20 разів. Ви помітите, як вона відразу стає щільніше.
6. З цієї маси ліпимо котлетки будь-якої форми, на ваш смак. Щоб маса не чіплялася до долонь, їх потрібно періодично занурювати в прохолодну воду. Якщо ви не плануєте приготувати голубці прямо зараз, можете заморозити залишки на дошці, присипаній борошном. Коли вони схопляться морозом, можна перекласти в пакет.
7. Попередньо ми їх обсмажимо. На сковороді нагріваємо олію. Підсмажуємо котлетки на сильному вогні до рум’яної скоринки. До повної готовності доводити не потрібно.
8. Зі склянкою води перемішуємо томатний сік, сметану, солимо, перчимо.
9. Смажені котлети покласти в чашу мультиварки. Заливаємо отриманої заливкою. Зверху кладемо лаврушку.
10. Встановлюємо режим «Гасіння» на 45 хвилин.
На цьому все. Після сигналу про завершення режиму, можна подавати голубці до столу. Особливо гарні вони зі сметаною! Приємного апетиту!
4. Простий і смачний рецепт лінивих голубців в мультиварці
Приготувати обід швидко і смачно — чи це можливо? Звичайно! Наприклад, ці голубці готуються досить швидко, без зайвих клопотів, з простих інгредієнтів. Ви тільки спробуйте!
Інгредієнти:
- півкіло фаршу м’ясного
- 200 грам капусти білокачанної
- одна цибулина середнього розміру (можна і 2, на смак)
- сметана для соусу
- томатна паста для соусу
- сіль, приправи на смак
- сире яйце
- 100 грам вареного рису
- 200 мілілітрів окропу
Приготування:
1. Рис відварюємо до напівготовності. Можна використовувати і повністю відварений рис. Цибулю нарізаємо дуже дрібно.
2. Перемішуємо в одній мисці цибулю, рис і м’ясний фарш. Вливаємо сюди яйце. Капусту трьом теркою або нарізаємо дуже дрібно. Якщо вона жорсткувата, можна обшпарити їх окропом. Її теж вмішуємо в основну масу. Солимо, приправляємо.
3. З отриманої маси наліпимо невеликі вироби, у вигляді котлет. Можна відправити їх у каструлю відразу. Але, якщо попередньо підсмажити їх, блюдо вийде ще смачніше. Тому, нагріваємо на сковороді рослинне масло. Підрум’янимо тут наші заготовки. До готовності доводити не потрібно.
4. Потім викладаємо їх у чашу мультиварки. Перемішуємо у воді по столовій ложці сметани і томатної пасти. Солимо соус, приправляємо. Заливаємо їм наші запашні котлетки.
5. Залишилося тільки виставити режим «Гасіння» на 40 хвилин, закрити кришку і натиснути кнопку старту. Після завершення режиму, страва буде повністю готове до подачі.
5. Відео — Ніжні і смачні ліниві голубці в мультиварці
Наочний приклад простоти приготування дуже смачної страви — ледачих голубців. Автор цього ролика приготує їх, покаже вам від А до Я. Рекомендую! Приємного перегляду!
Коли, прийшовши з роботи, сил на приготування їжі зовсім не залишається, на допомогу приходять прості рецепти на швидку руку. Наприклад, ліниві голубці. Це смачно, ситно і швидко. Я їх готую не тільки коли час підтискає. Але й просто так, рідні просять їх дуже часто.
Їх можна запекти в духовці, тушкувати на плиті або приготувати в мультиварці. Забирайте рецепти собі на замітку! Користуйтеся на здоров’я!
Заходьте до нас частіше, ми завжди вам раді! До швидких зустрічей!