Квас — рецепти приготування в домашніх умовах

2. Як приготувати квас в домашніх умовах з житнього борошна без дріжджів

Рецепт дуже простий. Не потрібно возитися з підготовкою хліба, адже ми замінимо його борошном. Дріжджі тут нам теж не знадобляться.

Інгредієнти:

Основа:

    • 6 столових ложок борошна житнього;
    • 200 мілілітрів води;
    • Чайна ложка цукрового піску.

Квас:

    • 250 мілілітрів основи (закваски);
    • Приблизно 2,5 літра води;
    • Близько 3 столових ложок цукрового піску (на смак);
    • 3 столові ложки сухого квасу.

Приготування:

1.Першим ділом, звичайно ж, підготуємо хлібну основу. В невелику банку (750-грамову або літрову) насипати борошно. Додати цукор.

2.Потихеньку влити воду, добре розмішуючи. Кількість може різнитися з пред’явленим в списку. Це залежить від якості борошна. Дивіться на око. Маса повинна стати кашоподібної, м’якою, не дуже густий, але і не рідкою.

3.Зверху накрити марлею або серветкою. Залишити на добу в теплому містечку.

4.Через 24 години маса злегка «оживе» і придбає кислуватий запах. Тепер її потрібно, що називається, підгодувати. Додати пару столових ложок борошна і води, щоб консистенція залишилася такою ж. Залишити ще на добу.

5.Тепер таку основу потрібно перелити в банку більше (3 літри). Додати сухий квас. Якщо у вас його немає, можна замінити житніми сухариками. Додати цукровий пісок.

6.Влити сюди ж воду. Вона повинна бути дуже теплою, але не гарячою. Залишити невелику відстань до горлечка. Розмішати. Знову накрити марлею (але не кришкою!) і залишити 1-4 дня. Точний час визначайте самі, в залежності від того, який квас вам подобається. Пробуйте його кожен день, адже він стає більш терпким з часом.