2. Як приготувати квас в домашніх умовах з житнього борошна без дріжджів
Рецепт дуже простий. Не потрібно возитися з підготовкою хліба, адже ми замінимо його борошном. Дріжджі тут нам теж не знадобляться.
Інгредієнти:
Основа:
-
- 6 столових ложок борошна житнього;
- 200 мілілітрів води;
- Чайна ложка цукрового піску.
Квас:
-
- 250 мілілітрів основи (закваски);
- Приблизно 2,5 літра води;
- Близько 3 столових ложок цукрового піску (на смак);
- 3 столові ложки сухого квасу.
Приготування:
1.Першим ділом, звичайно ж, підготуємо хлібну основу. В невелику банку (750-грамову або літрову) насипати борошно. Додати цукор.
2.Потихеньку влити воду, добре розмішуючи. Кількість може різнитися з пред’явленим в списку. Це залежить від якості борошна. Дивіться на око. Маса повинна стати кашоподібної, м’якою, не дуже густий, але і не рідкою.
3.Зверху накрити марлею або серветкою. Залишити на добу в теплому містечку.
4.Через 24 години маса злегка «оживе» і придбає кислуватий запах. Тепер її потрібно, що називається, підгодувати. Додати пару столових ложок борошна і води, щоб консистенція залишилася такою ж. Залишити ще на добу.
5.Тепер таку основу потрібно перелити в банку більше (3 літри). Додати сухий квас. Якщо у вас його немає, можна замінити житніми сухариками. Додати цукровий пісок.
6.Влити сюди ж воду. Вона повинна бути дуже теплою, але не гарячою. Залишити невелику відстань до горлечка. Розмішати. Знову накрити марлею (але не кришкою!) і залишити 1-4 дня. Точний час визначайте самі, в залежності від того, який квас вам подобається. Пробуйте його кожен день, адже він стає більш терпким з часом.