Інгредієнти:
Закваска:
-
- 10 грам дріжджів живих;
- 400 мілілітрів води;
- 3 столові ложки цукрового піску;
- 2 жмені дрібно нарізаного житнього хліба.
Квас:
-
- Закваска;
- Цукровий пісок на смак (3 столові ложки і більше, залежно від смакових уподобань);
- 3 жмені сухариків домашніх;
- Трохи родзинок на смак.
Приготування:
1.Першим ділом підготуємо закваску. Хліб нарізати кубиками невеликого розміру. Скоринки обрізати не треба. Вони дадуть хороший смак і колір. Відправити в духовку, на сухе деко, до підрум’янення. Занадто сильно смажити не потрібно.
2.Дріжджі розім’яти виделкою. Додати трохи теплої водички з загальної кількості. Всипати цукор. Все добре розмішати.
3.Гарячі сухарики відразу перемістити в чисту 3 літрову банку. Залити дріжджовий масою, влити залишки теплої водички і накрити шматком марлі. Ні в якому разі не накривайте кришкою. Інакше маса так і не заграє, а лише закисне. Розмішати, роблячи оборотні руху банкою. Залишити на 2 дні, прямо на столі або на підвіконні.
Якщо закваска не має дріжджового запаху – вона поспіла.
4.Коли основа підійде, приступаємо до приготування самого напою. Хліб нарізати кубиками і злегка підсушити. Якщо хочете більш насичений колір квасу, підрум’яньте хлібець на сухій сковорідці. Перекласти в миску, залити окропом і додати цукор. Залишити до повного охолодження води.
5.В підійшла закваску перелити остиглу масу. На смак можна додати ще сахарочку. Додати промитий ізюм. Долити чистою водою. Знову накрити марлею. У світлому і теплому містечку маса повинна простояти щонайменше 24 години.
6.Процідити напій і відправити в холод на кілька годин. Перша партія буде насиченого коричневого кольору. А от наступні – більш світлі.