Квас — рецепти приготування в домашніх умовах

Інгредієнти:

Закваска:

    • 10 грам дріжджів живих;
    • 400 мілілітрів води;
    • 3 столові ложки цукрового піску;
    • 2 жмені дрібно нарізаного житнього хліба.

Квас:

    • Закваска;
    • Цукровий пісок на смак (3 столові ложки і більше, залежно від смакових уподобань);
    • 3 жмені сухариків домашніх;
    • Трохи родзинок на смак.

Приготування:

1.Першим ділом підготуємо закваску. Хліб нарізати кубиками невеликого розміру. Скоринки обрізати не треба. Вони дадуть хороший смак і колір. Відправити в духовку, на сухе деко, до підрум’янення. Занадто сильно смажити не потрібно.

2.Дріжджі розім’яти виделкою. Додати трохи теплої водички з загальної кількості. Всипати цукор. Все добре розмішати.

3.Гарячі сухарики відразу перемістити в чисту 3 літрову банку. Залити дріжджовий масою, влити залишки теплої водички і накрити шматком марлі. Ні в якому разі не накривайте кришкою. Інакше маса так і не заграє, а лише закисне. Розмішати, роблячи оборотні руху банкою. Залишити на 2 дні, прямо на столі або на підвіконні.

Якщо закваска не має дріжджового запаху – вона поспіла.

4.Коли основа підійде, приступаємо до приготування самого напою. Хліб нарізати кубиками і злегка підсушити. Якщо хочете більш насичений колір квасу, підрум’яньте хлібець на сухій сковорідці. Перекласти в миску, залити окропом і додати цукор. Залишити до повного охолодження води.

5.В підійшла закваску перелити остиглу масу. На смак можна додати ще сахарочку. Додати промитий ізюм. Долити чистою водою. Знову накрити марлею. У світлому і теплому містечку маса повинна простояти щонайменше 24 години.

6.Процідити напій і відправити в холод на кілька годин. Перша партія буде насиченого коричневого кольору. А от наступні – більш світлі.