4. Татарське азу з яловичини в томатному соусі без картоплі
Зазвичай під час приготування азу додають бульйон, воду, томатну пасту або сік. Але от хочеться крапельку вершкового присмаку у тане в роті м’яса. Так чому б не влити трохи вершків або приправити сметаною? На колір страви це не вплине, смак не зіпсує, а навпаки тільки додасть ніжності.
Інгредієнти:
- М’якоть яловичини – 650 гр.
- Бульйон – 1 склянку.
- Помідор, зубчик часнику – 2 шт.
- Цибуля, солоний огірок – 1 шт.
- Паста томатна сметана – 3 ст. л.
- Топлене масло – 2 ст. л. + 2 ст. л.
- Сіль – 2 ч. л.
- Мелений перець, спеції, зелень – за смаком.
Приготування:
1. Нежирне яловиче м’ясо нарізаємо тонкими брусочками. Смажимо його до напівготовності на маслі в глибокій сковороді близько 20 хвилин під кришкою на середньому вогні.
2. Цибулину, бажано велику, шаткуємо півкільцями і обсмажуємо їх в іншій посудині 3-5 хвилин, щоб вони стали трохи золотистими. Потім з’єднуємо зі сметаною і пастою і тушкуємо кілька хвилин.
3. З’єднуємо цибульний соус з м’ясом, вливаємо бульйон або воду і тушкуємо на середньому вогні 45 хвилин. За цей час огірок і зубчики часнику трьом на дрібній тертці, а помідори нарізаємо тонкими часточками. Додаємо їх в цибульно-м’ясну суміш і продовжуємо тушкувати ще чверть години.
4. Улюблену зелень подрібнюємо і разом зі спеціями, сіллю і перцем заправляємо азу. Через 10 хвилин вогонь можна відключити, а страви дати настоятися хоча б хвилин 10.
5. Гарнір можна приготувати окремо. Як картопля, так і будь-яка крупа (наприклад, рис, кус-кус або гречка) зможуть стати добрими супутниками азу по-татарськи.
Приємного апетиту!