1. Класичне азу з яловичини
Пікантне поєднання яловичини з солоними огірками досить оригінально. Трохи солонувато-кислуватий присмак ще більше розігрує апетит.
Знамените татарська страва традиційно готується не на олії соняшнику, а на вытопившемся курдючному жирі або ж топленому маслечко.
Хоча по своїй суті азу – це ніщо інше, як рагу, але його вишуканий смак, що запам’ятовується надовго.
Інгредієнти:
- Яловичина, картопля – по 700 гр.
- Солоний огірок, морква, цибуля – по 2 шт.
- Бульйон м’ясний – 1,5 склянки.
- Топлене масло – 3 ст. л. + 2 ст. л.
- Паста томатна – 3 ст. л.
- Мелений перець, сіль, приправи, часник – за смаком.
Приготування:
1. Одну велику або дві середні цибулини очищаємо від лушпиння і нарізаємо у вигляді півкілець.
2. Мариновані або солоні огірочки ріжемо на довгі брусочки або ж у формі кубиків. Якщо вам не дуже подобається відчувати їх у готовому блюді, то цілком можна їх подрібнити теркою або нашаткувати тонкої соломкою.
3. М’якоть яловичини нарізаємо сантиметровими по товщині брусками і 7-10 хвилин обсмажуємо на топленому маслі (3 ст. л.) у глибокій чавунній сковороді або казанку. Нам необхідно отримати легку корочку зовні, а всередині зберегти соковитість.
Як тільки досягнемо бажаного результату, виловлюємо м’ясні шматочки масла в тарілку і поки відставляємо в сторону.
4. На що залишився в сковороді олії обсмажуємо цибульні півкільця до легкого золотистого відтінку.
5. Повертаємо у посуд з пасерованою овочем м’ясну нарізку і присмачую спеціями, подрібненим часником, перцем і щіпкою солі.
6. Через хвилину вводимо томатну пасту, перемішуємо і даємо пару хвилин потомитися в ній цибульно-м’ясної суміші. Потім заливаємо бульйоном і прикривши кришкою, тушкуємо більше півгодини, щоб м’ясо стало ніжним.
Томатну пасту можна замінити на хреновину, густий томатний сік, свіжі помідори або соус.
7. Поки є вільний час, очищаємо картопляні бульби від шкірки і нарізаємо соломкою. Смажимо до готовності на розтопленому маслі (2 ст. л.).
8. Готову соломку з золотистою скоринкою разом з огіркової нарізкою додаємо в азу і тушкуємо ще 10 хвилин, щоб аромати і соус просочили все інгредієнти.
9. На стіл краще всього додатково до азу поставити чашку з подрібненою свіжою зеленню, маринована цибуля, хлібні скибочки і невеликі сухарики.
Приємного апетиту!